Боррель - главі МЗС Китаю: Підтримка Росії підживлює війну та несе загрози європейській безпеці

Суттєва матеріальна і дипломатична підтримка, яку Китай надає Росії, підживлює війну проти України та не сприяє досягненню справедливого миру.

Про це під час зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї в кулуарах Генеральної асамблеї ООН сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає Укрінформ із посиланням на сайт Європейської служби зовнішніх дій.

«Високий представник ЄС порушив тему російської загарбницької війни проти України та підтвердив переконання, що матеріальна та дипломатична підтримка РФ з боку Китаю підживлює російську війну, що спричиняє прямі загрози для європейської безпеки. Він висловив глибоке занепокоєння з приводу зростання експорту великої кількості товарів та предметів подвійного призначення, які суттєво допомагають нарощуванню військово-промислової бази Росії», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Боррель під час зустрічі з главою МЗС Ірану засудив постачання ракет Росії

Боррель підкреслив, що будь-які пропозиції стосовно всеосяжного, справедливого і стійкого миру в Україні повинні мати за основу Статут ООН. Також він зауважив, що спільна заява Китаю і Бразилії від травня 2024 року не спрямована в цьому напрямку.

Під час зустрічі сторони обговорили поточну геополітичну ситуацію, сфокусувавши увагу на головних викликах і загрозах, що постають як перед ЄС, так і перед Китаєм, зокрема обмінялися поглядами щодо розвитку ситуації у Південнокитайському морі та на Близькому Сході.

Читайте також: Росія не змогла б вести війну так довго без допомоги Китаю - прем'єрка Данії

Як повідомлялося, у Нью-Йорку триває 79-та сесія Генеральної асамблеї ООН. Тема цьогорічних дебатів високого рівня - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь».