Корея - в ООН: Росія використовує право вето, щоб підірвати міжнародний режим нерозповсюдження зброї

Міністр закордонних справ Південної Кореї Чо Тхе Юл під час відкритих дебатів у Раді Безпеки ООН заявив, що Росія використовує своє право вето як постійного члена РБ ООН для руйнування міжнародного режиму нерозповсюдження зброї.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yonhap.

«Розчаровує той факт, що Російська Федерація отримує зброю та боєприпаси від Північної Кореї, грубо порушуючи численні резолюції Ради Безпеки ООН, та водночас використовує своє право вето, щоб підірвати міжнародний режим нерозповсюдження», – сказав Чо.

Він мав на увазі березневе вето Москви на резолюцію Радбезу ООН про продовження мандата групи експертів Організації з моніторингу дотримання санкційного режиму стосовно КНДР, через що наприкінці квітня ця група припинила свою роботу.

«Ми наполегливо закликаємо Росію і Північну Корею виконувати відповідні резолюції Ради Безпеки, які були одноголосно ухвалені в цій залі», – додав південнокорейський топдипломат.

Читайте також: Президент Чехії в ООН закликав посилити тиск на Росію для припинення війни

Раніше цього місяця офіційний представник Державного департаменту США заявив, що з вересня минулого року Росія отримала від Північної Кореї понад 16 500 контейнерів із боєприпасами та пов’язаними з ними матеріалами, та що з кінця грудня минулого року російські військові запустили більше 65 північнокорейських ракет по Україні.

Як повідомляв Укрінформ, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що для сприяння миру в Україні потрібно зупинити спроби Ірану, КНДР, а також Китаю підживлювати воєнну машину РФ, а також підтримати мирні ініціативи України.

Фото: ООН