Євросоюз, G7, Австралія та група арабських країн закликали Ізраїль та Ліван припинити вогонь на 21 день

Заява

Європейський Союз та країни G7, Австралія і група впливових арабських країн закликали Ізраїль та Ліван негайно оголосити про припинення вогню на 21 день, щоб спробувати знайти мирне дипломатичне рішення щодо збройного конфлікту між ними.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві Європейського Союзу, Австралії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Катару, Саудівської Аравії, Великої Британії та Сполучених Штатів, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської комісії.

«Ситуація між Ліваном та Ізраїлем з 8 жовтня 2023 року є нестерпною та несе неприйнятний ризик ширшої регіональної ескалації. Це не відповідає нічиїм інтересам, ані народу Ізраїлю, ані народу Лівану… Виходячи з цього, ми закликаємо до негайного припинення вогню вздовж кордону між Ліваном та Ізраїлем, щоб надати простір для дипломатії, з метою досягнення дипломатичного врегулювання, відповідно до резолюції РБ ООН 1701 та імплементації резолюції РБ ООН 2735 стосовно припинення вогню у Газі», - йдеться у документі.

Як зазначається, прийшов час для дипломатичного врегулювання, щоб надати можливість мирному населенню з обох сторін кордону безпечно повернутися у свої домівки. Між тим, дипломатія не може досягти успіху в умовах ескалації конфлікту.

«Ми закликаємо всі сторони, включаючи уряди Ізраїлю і Лівану, запровадити тимчасове припинення вогню негайно, із дотриманням положень резолюції РБ ООН 1701 на цей період, та надати реальний шанс для дипломатичного врегулювання», - наголосили підписанти заяви.

Читайте також: Ізраїль за день завдав ударів по 280 об’єктах «Хезболли» у Лівані

Вони висловили готовність після досягнення такого припинення вогню повною мірою підтримати всі дипломатичні зусилля для досягнення угоди між Ліваном та Ізраїлем протягом цього періоду, на основі зусиль, що були докладені протягом минулих місяців, щоб завершити цю кризу в цілому.

Як повідомлялося, Ізраїль і Ліван обмінялися ракетними ударами, що, за повідомленнями, потягнуло за собою велику кількість жертв. Високий представник ЄС Жозеп Боррель закликав Ізраїль та Ліван негайно припинити вогонь, щоб зупинити сповзання до повномасштабної війни.

Фото скріншот