У Польщі на ліквідацію наслідків повені направлять близько $6 мільярдів

У Польщі через повінь внесуть зміни до проєкту бюджету на наступний рік, загалом на наслідки стихійного лиха планують направити близько 23 млрд злотих (приблизно $6 млрд).

Про це під час виступу в Сеймі РП з приводу заслуховування дій влади щодо реагування на повінь у південно-західній частині країни заявив голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

«У суботу будемо вносити зміни до проєкту бюджету (на 2025 рік – ред.). Зараз у нашому розпорядженні буде близько 23 мільярдів злотих для ліквідації наслідків повеней, екстреної та фінансової допомоги, ремонту та реконструкції інфраструктури, а також на програму «Відбудова плюс»,- повідомив Туск.

Він зазначив, що 20 млрд злотих (понад $5 млрд) з цієї суми Варшава отримає від Єврокомісії.

Туск повідомив, що, попри «найбільшу в історії» повінь і дуже високий рівень води у річках, наслідки цьогорічної повені будуть значно меншими, ніж під час попередньої великої повені в Польщі в 1997 році.

«За попередніми оцінками, кількість зруйнованих і затоплених житлових будинків цього року, незважаючи на цю найбільшу в історії велику повінь, буде ймовірно в 10 разів меншою, ніж у 1997 році», - підкреслив Туск.

Він поінформував депутатів про те, як польський уряд готувався до повені, які кроки здійснив щодо запобігання наслідкам повені і як далі діятиме щодо відбудови знищеної і пошкодженої інфраструктури.

Читайте також: У Польщі знову розширили зону стихійного лиха

Крім Туска, з доповідями виступили 14 міністрів його уряду, які відповідали по своїх напрямках за протидію повені і її наслідкам. Зокрема, віцепремʼєр, міністр національної оборони РП Владислав Косіняк-Камиш повідомив, що нині на території, яка постраждала від повені, розгорнуто операцію «Фенікс».

«Станом на тепер до операції призначено 25 тисяч військових, а до безпосередніх дій нині залучено 20 тисяч»,- констатував Косіняк-Камиш.

Він повідомив, що для ліквідації наслідків повені армія залучила 1,3 тис. одиниць військової техніки, зокрема з підрозділами інженерних військ.

Своєю чергою віцепремʼєр, міністр цифровізації РП Кшиштоф Гавковський підкреслив у Сеймі, що в перші дні повені дезінформація в інтернеті з боку російських і білоруських спецслужб зросла на 300%.

«Акаунти, які раніше використовувалися під час початку війни, коли Росія напала на Україну, ожили і почали вкидувати інформацію, що вали не витримають, що влада нічого не робить, що грошей не буде, що маємо справу з підривом протипаводкових насипів», - підкреслив Гавковський.

З огляду на це польська влада здійснювала заходи, повʼязані з нейтралізацією таких дій, розʼясненням, що такого роду інформація є фейковою.

Польська опозиція під час обговорення у Сеймі закидала владі погану підготовку до повені і недостатні дії щодо попередження місцевого населення про наближення стихійного лиха. Експремʼєр Польщі Матеуш Моравецький звинуватив Туска в тому, що його уряд не впорався з протидією стихійному лиху, «не зробив усього, щоб врятувати людські життя і здоров’я». Він також назвав «путініадою» транслювання в онлайн-режимі засідань кризових штабів за участі премʼєра Туска, під час яких він заслуховував відповідальних осіб на місцях, ставив їм завдання і критикував за недостатньо добре виконану роботу.

Читайте також: Кібервійська Польщі заявили, що Росія запустила ІПСО про повінь

Як повідомляло агентство, у Польщі розширили зону стихійного лиха, додавши до неї місто Легніцу і гміну Менткув у Нижньосілезькому воєводстві. Загалом стан стихійного лиха запроваджено в Польщі на 30 днів у частинах чотирьох воєводств Польщі (Нижньосілезькому, Опольському, Сілезькому і Любуському), він діятиме до 16 жовтня. У це розпорядження вже кілька разів вносилися зміни, зокрема розширювалася зона стихійного лиха. Внаслідок повені на півдні та південному заході Польщі загинуло шестеро людей.

Станом на сьогодні складна ситуація зберігається у населених пунктах на заході та північному заході Польщі, через які протікає ріка Одра та її притоки.

Фото: РАР