У Фінляндії остаточно визначилися з місцем розміщення штабу сухопутних військ НАТО

Штаб сухопутних військ НАТО у Північній Європі буде розміщено у фінському місті Міккелі.

Як передає Укрінформ, про це у п'ятницю заявив міністр оборони Антті Хяккянен, повідомляє Yle.

Офіційне рішення про це буде ухвалено наступного року на зборах міністрів оборони НАТО.

Фінляндія відіграватиме провідну роль у новому штабі в Міккелі, а командувач сухопутних військ Оборонних сил Фінляндії стане командувачем нового штабу, розповів Хяккянен.

Новий штаб підпорядковуватиметься штаб-квартирі НАТО в Норфолку.

Хяккянен обґрунтував рішення про розміщення регіонального штабу НАТО у Міккелі тим, що в місті вже існує штаб сухопутних військ захисних сил Фінляндії.

Країни, що входять до складу командування, будуть оголошені пізніше. Очікується, що новий штаб розпочне свою роботу наступного року.

Читайте також: РФ намагається підірвати єдність Євросоюзу та НАТО гібридними методами - Пісторіус

Місце дислокації передових сухопутних військ НАТО (FLF), які будуть розміщені в Лапландії, буде оголошено пізніше, заявив Хяккянен.

За його словами, рішення про розміщення регіонального штабу НАТО у Міккелі дозволяє ефективно планувати операції сухопутних військ у північних регіонах альянсу.

"Національна оборона Фінляндії та оборона НАТО повинні мати можливість безперешкодно співпрацювати в нормальних та надзвичайних обставинах", – сказав очільник оборонного відомства.

Хяккянен зазначив, що Фінляндія має сильну та якісну національну оборону. За його словами, досвід фінських збройних сил унікальний, особливо в умовах Півночі.

Чисельність персоналу нового штабу становитиме в мирний час декілька десятків осіб. Офіцери прибудуть до Міккелі з кількох країн НАТО.

Наступного року на потреби нового штабу буде виділено 8,5 млн євро, і надалі щороку буде потрібно приблизно така сама сума.

Читайте також: Лукашенко погрожує країнам НАТО ядерною зброєю

Як повідомляв Укрінформ, командувач Сил оборони Фінляндії Янне Яаккола заявив, що Фінляндія нарощує свою обороноздатність та співпрацю із партнерами й готується до захисту, але не вважає такі свої дії загрозою для будь-якої іншої країни.

Фото: Getty Images