Якщо не зважати на агресію РФ проти України, подібні війни будуть по всьому світу - президент Словенії

Міжнародна спільнота не повинна закривати очі на агресію Росії проти України, інакше подібні війни будуть по усьому світу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб у своєму виступі на загальних дебатах 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

"Те, що ми спостерігаємо в Україні, – це агресія сильнішого і могутнішого сусіда проти меншого і слабшого. Це, безумовно, є кричущим порушенням Статуту ООН. Якщо дозволимо цій агресії пройти, то ми відкриємо двері для багатьох подібних воєн по всьому світу", - сказав він.

Глава уряду Словенії наголосив на необхідності реформування Радбезу ООН, робота якого фактично заблокована, оскільки п'ять постійних членів зловживають правом вето та ставлять національні інтереси на перше місце.

"Нам терміново потрібна Рада, яка є справжнім представництвом міжнародної спільноти. Рада, яка відповідає сучасному світу. Ми повинні забезпечити справедливий розподіл місць. Рада потребує сильніших голосів регіонів, які були недостатньо представлені, таких як Африканський континент. Реформа складу Ради повинна супроводжуватися реформою права вето", - заявив Голоб.

Читайте також: Мішель закликав реформувати Радбез ООН та відмовитися від права вето

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг у своєму виступі на Генасамблеї ООН заявив, що мирне врегулювання в Україні має ґрунтуватися на Статуті ООН, а не на диктаті Москви. Водночас він підкреслив, що не може бути жодних переговорів про Україну без України.