США офіційно оголосили про завершення військової місії в Іраку

США оголосили про завершення міжнародної військової місії для боротьби з «Ісламською державою» в Іраку і своїх виведення військ.

Про це йдеться у спільній заяві США та Іраку, оприлюдненій пресслужбою Державного департаменту, передає Укрінформ.

Зазначається, що завершення військової місії відбудеться протягом наступних дванадцяти місяців, але не пізніше кінця вересня 2025 року. Далі відбудеться перехід до двостороннього партнерства у сфері безпеки таким чином, щоб підтримувати іракські сили і зберігати тиск на ІДІЛ.

Для запобігання поверненню терористичної загрози ІДІЛ з північного сходу Сирії військова місія коаліції, яка діє в Сирії, продовжиться до вересня 2026 року.

Вища військова комісія сформує процедури, необхідні завершення місії, терміни і механізми їх виконання, включаючи забезпечення фізичного захисту радників коаліції, які будуть присутні в Іраку протягом перехідного періоду. Практичні кроки з виконання цих зобов'язань вже розпочалися.

Ірак подякував коаліції за підтримку і допомогу, надану іракським силам безпеки для протистояння спільній загрозі і забезпечення поразки ІДІЛ в Іраку.

Читайте також: Ізраїльські літаки почали бомбити південь Лівану

Як повідомляв Укрінформ, коаліцію для боротьби з «Ісламською державою» було сформовано у 2014 році. На сьогодні в Іраку знаходяться близько 2500 військовослужбовців США, але з грудня 2021 року вони діють там як радники та надають допомогу, відколи американські військові оголосили про припинення своєї "бойової ролі" в цій країні. Ще близько 900 американських військових знаходяться в сусідній Сирії.