Вступ до ЄС: Молдова звинуватила Росію у спробі вплинути на референдум

Росія розпочала безпрецедентний наступ з застосуванням гібридної тактики, пустивши в хід мільйони євро і армію акаунтів у соціальних мережах, щоб перешкодити вступу Молдови до ЄС.

Про це в інтерв'ю POLITICO заявив радник з національної безпеки Молдови Станіслав Секрієру, передає Укрінформ.

За словами Секрієру, Росія займається «експлуатацією страху», особливо «страху війни», а «російська дезінформаційна» машина пов'язує «прагнення Молдови до членства в ЄС із загрозою війни в межах кордонів». Він додав, що проєвропейська президентка Майя Санду є головною мішенню цієї кампанії, покликаної підірвати зв'язки Молдови із Заходом.

«За оцінками правоохоронних органів, на минулорічні вибори було спрямовано 50 мільйонів євро, які були використані для підкупу всіх - від пропагандистів до вразливих виборців. З наближенням майбутніх президентських виборів і референдуму ми очікуємо ще більшого припливу незаконних коштів: за оцінками, цього року Росія витратить близько 100 мільйонів євро на втручання в демократичні процеси в Молдові», - сказав Секрієру.

Молдова цього тижня заборонила п'ять російських державних ЗМІ, а Секрієру заявив, що країна посилює захист від кібератак.

«Вони грають на страху, знаючи, що наше вікно для вступу до ЄС не буде відчиненим вічно», - сказав він.

У новому закритому дослідженні Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень, з яким ознайомилося видання POLITICO, йдеться про те, що Росія активно фінансує кілька молдовських опозиційних груп і що активісти - деякі з них були завербовані через місцеві спортивні клуби - проходили в Росії навчання, як провокувати поліцейських, змушуючи їх застосовувати сльозогінний газ. Соціальні мережі, такі як TikTok і Telegram, також використовуються для націлювання на молодь, підсумовують автори звіту, закликаючи Брюссель чинити тиск на технологічні компанії, щоб вони вжили заходів.

Читайте також: Молдова заявила в ООН про значний негативний вплив з боку Росії

Як повідомляв Укрінформ, за запитом Служби інформації та безпеки (СІБ) в Молдові перед президентськими виборами було заблоковано ще сім сайтів, серед яких шість російських пропагандистських порталів новин і один молдовський.

У Молдові на 20 жовтня призначили президентські вибори і референдум щодо вступу до Європейського Союзу. Молдова отримала статус кандидата на вступ до ЄС минулого року, і переговори про вступ розпочалися в грудні.