Генсек ООН стурбований ескалацією на Близькому Сході після ліквідації ватажка «Хезболли»

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловив «глибоку стурбованість» у звʼязку з ізраїльським обстрілом столиці Лівану Бейрута, в результаті якого було ліквідовано ватажка «Хезболли» Хасана Насраллу.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це повідомив журналістам у суботу речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік.

«Нинішній цикл насильства має бути зупинений негайно, і всі сторони повинні відступити від краю прірви, - процитував Дюжаррік Генсека Антоніу Гутерреша. - Народ Лівану, народ Ізраїлю, а також весь регіон не можуть дозволити собі тотальну війну».

Генсек нагадав про необхідність дотримання сторонами резолюції Ради Безпеки ООН від 2006 року, яка закликає до припинення бойових дій між Ізраїлем і «Хезболлою», виведення ізраїльських військ і створення демілітаризованої зони.

Читайте також: Байден назвав справедливою ліквідацію лідера «Хезболли»

Ескалація воєнних дій між ізраїльськими військами і «Хезболлою» відбувається вздовж лінії розмежування на півдні Лівану, що патрулюється ООН і відома як «блакитна лінія».

Як повідомляв Укрінформ, ліванське шиїтське угрупування «Хезболла» в суботу підтвердило смерть свого ватажка Насралли.

Увечері в пʼятницю військово-повітряні сили Ізраїлю завдали удару по головному штабу «Хезболли» у Бейруті. Глава Пентагону Ллойд Остін публічно попереджав, що повномасштабна війна між «Хезболлою» та Ізраїлем буде руйнівною для обох сторін, і в п'ятницю знову закликав до дипломатії.