Пекін заявляє, що американська зброя не зупинить Китай від протидії незалежності Тайваню

Речник зовнішньополітичного відомства КНР Лінь Цзянь заявив, що скільки б зброї Сполучені Штати не передали Тайваню, Китай продовжуватиме протистояти незалежності острова.

Про це дипломат сказав під час брифінгу, коментуючи рішення Вашингтона надати Тайваню пакет військової допомоги на $567 мільйонів, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сепаратизм незалежності Тайваню є глухим кутом, і те, що роблять Сполучені Штати, аби допомогти силам незалежності острова, озброївши Тайвань, матиме лише зворотний ефект», - заявив Лінь.

Він традиційно звинуватив тайванську адміністрацію на чолі з президентом Лай Чінте і США у створенні загроз миру й стабільності у Тайванській протоці та статус-кво у відносинах між материком і островом.

«Незалежно від того, скільки зброї США нададуть регіону Тайвань, наша тверда воля протистояти незалежності Тайваню та захищати національний суверенітет і територіальну цілісність Китаю ніколи не ослабне», - підкреслив дипломат.

Він також закликавши американську сторону дотримуватися принципу одного Китаю та припинити озброювати Тайвань у будь-якій формі.

Попри те, що Тайвань ніколи не входив до складу КНР і з 1949 року управляється власною демократично обраною адміністрацією, комуністична влада Китаю вважає острів власною бунтівною провінцією, над якою потрібно встановити контроль Пекіна.

Для «возз’єднання» острова з материком Китай погрожує застосувати армію і щодня направляє до Тайваню бойові кораблі та літаки, демонструючи власну силу й намагаючись залякати жителів острова.

Читайте також: Тайвань зафіксував біля острова понад пів сотні бойових літаків та кораблів Китаю

США, як і переважна більшість країн, дотримуються принципу одного Китаю і не мають дипломатичних відносин із Тайванем, але підтримують неофіційні зв’язки з островом і надають Тайбею зброю та іншу військову допомогу, необхідну для посилення його здатності протистояти імовірному нападу Китаю.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден розпорядився виділити $567 млн ​​на постачання озброєнь та військових послуг Тайваню, що є найбільшим в історії пакетом військової допомоги острову від Сполучених Штатів.

Фото: Getty Images