Литва передала до МКС матеріали про злочини режиму Лукашенка

Уряд Литви 30 вересня офіційно передав до прокуратури Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі матеріали про вчинення режимом Лукашенка щодо білорусів транскордонних злочинів проти людяності.

Про це повідомляє білоруське представництво Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Зазначається, що білоруське «Народне антикризове управління» зібрало переконливі дані, які підтверджують вчинення цих злочинів вищим військово-політичним керівництвом режиму Лукашенка. Вони передали ці дані уряду Литви для оцінки фактів злочинів. Литовська сторона дійшла висновку, що є достатньо підстав вважати, що Лукашенко та його спільники скоюють злочини проти людства.

Об'єднаний перехідний кабінет міністрів Білорусі зазначив, що оскільки злочини були скоєні як на території Білорусі, так і на території країн-учасниць Римського статуту, МКС потенційно може застосувати свою юрисдикцію.

Читайте також: Лукашенко погрожує країнам НАТО ядерною зброєю

«Литва стала першою країною, яка скористалася своїм правом за Римським статутом і звернулася до МКС для розслідування злочинів проти людства, вчинених режимом у Білорусі. Ми вдячні уряду Литви за принципове рішення та дії», – заявила голова Об’єднаного перехідного кабінету Світлана Тихановська.

Як повідомляв Укрінформ, минулого року Європарламент уже закликав МКС видати ордер на арешт Лукашенка. Тоді члени Комітету із закордонних справ Європарламенту підтримали проєкт доповіді литовського депутата Пятраса Ауштрявічюса щодо Білорусі, в якій наголошувалося на необхідності притягнення до відповідальності Лукашенка, адже Білорусь «несе відповідальність за злочини, скоєні в Україні, включаючи роль режиму у протиправному вивезенні дітей».

Фото: БЕЛТА