США занепокоєні, що Росія може передати ракети єменським хуситам

США стурбовані тим, що Росія може постачати ракети хуситам в Ємені, що в свою чергу може призвести до подальших заворушень на Близькому Сході через підсилення сил цього бойового угрупування у війні проти Ізраїлю.

Про це в коментарі Bloomberg заявив спеціальний посол США в Ємені Тім Лендеркінг, передає Укрінформ. 

Відповідаючи на питання про те, що Росія веде переговори про постачання хуситам новітніх протикорабельних ракет "Яхонт", Тім Лендеркінг заявив, що будь-яка співпраця у сфері озброєнь між хуситами і росіянами була б "дуже дестабілізуючою".

Медіаресурс зазначає, що ЗМІ уже повідомляли про те, що російські представники і хусити провели щонайменше дві зустрічі в Тегерані цього року і планують проведення подальших переговорів.

Зазначається, що президент РФ Володимир Путін попередив, що Москва може надати далекобійну зброю тим, хто захоче завдати удару по західних цілях, якщо США і їхні союзники дозволять Україні бити по цілях в глибині російської території.

П-800 "Яхонт" ( він же "Онікс") - це надзвукова протикорабельна ракета з дальністю польоту 300 кілометрів. За словами експерта лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень Фабіана Хінца, доступ до цієї зброї значно посилив би здатність хуситів загрожувати військовим кораблям США і союзників, які патрулюють цей район, а також дозволив би угрупованню вести вогонь по наземних цілях в Саудівській Аравії.

Читайте також: Росія веде переговори про передачу єменським хуситам протикорабельних ракет - Reuters

Як повідомляв Укрінформ, хусити, яких підтримує Іран, почали атакувати судна в Червоному морі наприкінці 2023 року у відповідь на війну Ізраїлю проти ХАМАСу в Газі. Угруповання не відступає навіть після того, як США та їхні союзники розпочали завдавати ударів для їхнього стримування.

Інституту вивчення війни (ISW) вважає, що Росія має на меті використовувати хуситів для протистояння з країнами Заходу.

У липні Росія призупинила плани постачання ракет та іншого військового обладнання хуситам після того, як Саудівська Аравія переконала Кремль не робити цього.