КНДР обурилася розміщенням сил ядерного стримування США у Південній Кореї

Північна Корея засудила розміщення стратегічних засобів ядерного стримування ЗС США у сусідній Південній Кореї та пригрозила Сполученим Штатам заходами у відповідь.

Про це йдеться в заяві заступника міністра оборони КНДР Кім Кан Іра, опублікованій північнокорейським державним інформагентством KCNA, передає Укрінформ.

У ній Кім звинуватив Пентагон у «постійних спробах розмістити американські ядерні стратегічні засоби на Корейському півострові та навколо нього, аби продемонструвати перевагу в силі та чинити військовий тиск на суверенні держави в регіоні».

Військового чиновника КНДР обурив захід атомного підводного човна ВМС США до військово-морської бази Південної Кореї в порту Пусан минулого тижня, а також повідомленні ЗМІ про заплановану участь американського стратегічного бомбардувальника B-1B у військовому параді з нагоди Дня збройних сил Республіки Корея, що відбудеться у вівторок 1 жовтня.

На думку Кіма, така демонстрація сили Сполученими Штатами підкреслює їх стратегічно невигідну позицію на Корейському півострові порівняно з КНДР, а також «хронічну ядерну фобію» Південної Кореї.

«Тепер, коли неоголошене розгортання ядерних засобів США (на Корейському півострові – ред.) стало постійним, правом суверенної держави повинні бути непередбачувані заходи стратегічного характеру у відповідь, потрібні нові способи примусити турбуватися про безпеку основної території Сполучених Штатів. Ми можемо розглянути і здійснити плани таких нових дій у будь-який час», - заявив Кім.

Він додав, що армія КНДР не буде пасивно спостерігати за діями ворожих сил на Корейському півострові і навколо нього, а вживатиме заходів у відповідь і діятиме на випередження, щоб запобігти будь-яким загрозам безпеці, спричиненим діями США.

Вашингтон і Сеул останнім часом активізували зусилля з протидії наростаючим загрозам з боку КНДР, яка на початку року оголосила Південну Корею головною ворожою країною, розірвала всі зв’язки з Півднем і закрила міжкорейський кордон та постійно проводить випробування різних видів зброї, у тому числі балістичних і крилатих ракет.

Читайте також: У КНДР вважають американську військову допомогу Україні «величезною помилкою»

Як повідомляв Укрінформ, у Північній Кореї розкритикували новий пакет американської військової допомоги Україні, попередивши про небезпеку ядерної війни.