Перемога України залишатиметься ключовим пріоритетом НАТО - Рютте

Підтримка України та забезпечення умов для її перемоги залишатиметься ключовим пріоритетом для нового генерального секретаря НАТО, як і зміцнення трансатлантичних зв’язків та глобального партнерства у розв'язанні питань безпеки.

Про це у вівторок на церемонії передання повноважень керівника Альянсу заявив новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте під час підходу до преси разом із колишнім генеральним секретарем Альянсу Єнсом Столтенбергом.

«Ви згадали про пріоритети, які ми будемо просувати у майбутньому. Це – Україна. Ми маємо забезпечити, щоб Україна перемогла як суверенна незалежна демократична держава. Безумовно, це наша система стримування й оборони. Ми маємо збільшити рівень нашої колективної оборони, і ви так багато для цього зробили. І, безумовно, це глобальне партнерство НАТО, його розширення та поглиблення, щоб воно відповідало на прояви небезпеки у світі», - сказав Рютте.

Він зауважив, що його попередник Єнс Столтенберг прийняв Альянс у часи великої турбулентності, і саме завдяки його зусиллям НАТО зараз є більшим, сильнішим та більш об’єднаним ніж будь-коли.

«Тож для мене це велика честь - бути вашим наступником як генерального секретаря. Ми обидва віримо, що потужні трансатлантичні зв’язки є основою нашого Альянсу, і я можу вас запевнити, що я зроблю все можливе, щоб ця єдність залишалася твердою», - сказав новий керівник НАТО, звертаючись до Столтенберга.

Відповідаючи на запитання журналістів, яким чином майбутні президентські вибори в США можуть вплинути на НАТО та, зокрема, на його підтримку для України, Рютте зауважив, що добре знайомий з обома кандидатами і сподівається налагодити конструктивні відносини з новою адміністрацією, незалежно від того, хто з них її очолить.

«Я знаю обох кандидатів дуже добре. Я працював чотири роки з Дональдом Трампом. Він підштовхував нас, щоб витрачати більше, і він досяг цієї мети, ми зараз на рівні урядів витрачаємо набагато більше. Він підштовхував нас з Китаєм, і він мав рацію. Безумовно, Камала Гарріс має фантастичні результати на посаді віцепрезидента і має величезну повагу. Тож я сподіваюся тісно працювати з обома, Але спочатку дочекаємось виборів. Я не можу голосувати, тож побачимо, що там відбудеться», - додав Рютте.

Читайте також: У НАТО наголошують, що й надалі надаватимуть потужну підтримку Україні на шляху до членства в альянсі

Як повідомлялося, 1 жовтня у брюссельській штаб-квартирі НАТО відбувається церемонія передання повноважень від генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга до нового очільника Альянсу - колишнього прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.