ПАРЄ ухвалила резолюцію на підтримку Ассанжа

Парламентська асамблея Ради Європи у середу ухвалила резолюцію, де висловлює стурбованість поводженням із засновником Wikileaks Джуліаном Ассанжем та називає обвинувачення, висунуті проти нього владою США, "непропорційно суворими".

Документ під назвою "Затримання і засудження Джуліана Ассанжа та їхній негативний вплив на права людини" підтримали 88 депутатів, 13 висловились "проти" і 20 утрималися, передає Укрінформ.

"Парламентська асамблея нагадує про важливість вільної преси, чия роль "громадського сторожового пса" забезпечує належне функціонування демократичної держави, що керується верховенством права. Ця роль є особливо актуальною у світлі серйозності нинішніх збройних конфліктів та зростання кількості і тяжкості випадків міжнародного переслідування», - наголошується в резолюції.

Там стверджується, що "жорстоке" поводження з Ассанжем, якого нещодавно звільнили з-під варти після понад "десятирічного політично мотивованого переслідування" за його журналістську діяльність, потребує особливої уваги.

"Непропорційно суворе поводження з Джуліаном Ассанжем, зокрема його безпрецедентне засудження за Законом про шпигунство, створює небезпечний негативний ефект і клімат самоцензури, що впливає на всіх журналістів, видавців та інших осіб, які висвітлюють питання, що мають важливе значення для функціонування демократичного суспільства", – йдеться в резолюції.

Ассамблея вважає, що всі викладені факти дають підстави для того, щоб вважати Ассанжа "політичним в'язнем".

ПАРЄ закликала країни-члени та країни-спостерігачі переглянути свої закони про захист інформації та забезпечити ефективний захист журналістів від примусу розкривати свої джерела.

Асамблея також закликала Сполучені Штати, як країну-спостерігача при Раді Європи, розслідувати ймовірні воєнні злочини і порушення прав людини, викриті Ассанжем.

Читайте також: Ассанж виступив із першою публічною промовою після звільнення

Напередодні пленарних дебатів та ухвалення цієї резолюції Ассанж разом з дружиною Стеллою взяли участь у парламентських слуханнях в Раді Євопи. У своєму зверненні Ассанж підкреслив, що вважає себе мішенню для переслідування за журналістську діяльність.

Як повідомляв Укрінформ, 25 червня Джуліан Ассанж залишив в’язницю у Британії після досягнення угоди з владою США, згідно з якою він визнає себе винним у кримінальних звинуваченнях та виходить на свободу.

Наступного дня літак із Ассанжем на борту приземлився в аеропорту австралійської столиці Канберри.

Звільнення Ассанжа завершило юридичну сагу, яка тривала 14 років: журналіст провів п'ять років у в'язниці суворого режиму та сім років у посольстві Еквадору в Лондоні, щоб не бути екстрадованим до США, де йому було висунуто 18 кримінальних обвинувачень. Якби його визнали винним, йому б загрожувало покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 175 років.

Ассанжа, зокрема, звинувачували у змові з метою отримання та розголошення інформації про національну оборону. Протягом багатьох років США стверджували, що файли Wikileaks, які розкривали інформацію про війни в Іраку та Афганістані, ставили під загрозу життя людей.

Варто також зазначити, що влітку 2016 року, коли сайт WikiLeaks публікував документи Демократичної партії США, ймовірно отримані від підконтрольних Кремлю російських хакерів, Ассанж відмовився від публікації великого обсягу документів, пов'язаних із російським урядом.