Росія хоче змусити Захід не підтримувати Україну у військовому плані - DGAP

Росія хоче змусити країни Заходу, поширюючи страх, агресуючи, безкарно порушуючи “червоні лінії”, припинити військову підтримку України. При цьому можливість застосування Росією ядерної зброї наразі не є ймовірною.

Таку думку висловив віцепрезидент Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) Рольф Нікель на панелі “Чи здатна Європа створити надійне ядерне стримування?” в межах Варшавського безпекового форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Передусім про загрозу. Росія хоче змусити весь Захід не підтримувати Україну у військовому плані. Це про поширення страху, і це безрозсудна і дуже, дуже агресивна поведінка, яка виходить далеко за рамки того, що ми бачили під час першої “холодної війни” з Радянським Союзом. Росія вже перейшла багато “червоних ліній” без жодної на це реакції”, - сказав Нікель.

Ядерні “сигнали” Росії він вважає не вартими уваги, оскільки Росія не готова здійснити ядерну агресію проти України і, тим більше, проти НАТО з кількох причин.

“По-перше, Росія думає, що й так виграє в Україні й немає сенсу використовувати ядерну зброю. По-друге, наслідки, зокрема американська відплата, будуть масштабними та катастрофічними. І по-третє, що також важливо для Росії, Китай вже висловив занепокоєння позицією Росії з цього приводу”, - сказав Нікель.

Читайте також: Заступник Умєрова на Варшавському безпековому форумі: Без членства України в НАТО не буде сталого миру

Стосовно Німеччини, політик вважає за доцільне зробити більше у довгостроковій перспективі, щоб “протистояти стратегічній або субстратегічній загрозі з боку російської ядерної зброї”, оскільки у Калінінграді розміщені ракети, що можуть досягти Берліна за п'ять хвилин.

Як повідомляв Укрінформ, експерти Кільського інституту світової економіки дійшли висновку, що після десятиліть скорочення збройних сил і військового бюджету, нинішні витрати Німеччини на оборону вкрай недостатні для відповіді на новий стратегічний виклик, поставлений Росією.