Єврокомісія перевіряє TikTok, YouTube та Snapchat щодо відеорекомендацій

Виконавча влада ЄС оголосила в середу, 2 жовтня, що TikTok, YouTube і Snapchat повинні будуть відповісти на запитання Європейської комісії про те, як працюють їхні алгоритми відеорекомендацій.

Про це повідомляє Euronews, передає Укрінформ.

Розслідування, проведене відповідно до закону ЄС про цифрові послуги (DSA), має на меті з'ясувати, чому вразливі верстви населення отримують неправдиві новини, пов'язані з виборами, або контент, який популяризує розлади харчової поведінки, депресію та зловживання наркотичними речовинами.

Комісію цікавить вплив таких функцій, як автоматичне відтворення і нескінченна прокрутка (infinite scrolling), а також те, які засоби захисту мають платформи, щоб запобігти поширенню шкідливого контенту.

Відповідно до DSA, найбільші онлайн-платформи, які мають понад 45 мільйонів користувачів щомісяця, повинні відповідати певним вимогам прозорості. Якщо ж вони не надають ЄК відповідні документи або надають неправдиву інформацію, їм загрожують штрафи згідно із законодавством ЄС. Наразі йдеться про перший крок – перевірку, виконавча влада ЄС вирішить, чи розпочинати офіційне розслідування після того, як проаналізує отримані відповіді.

Читайте також: Telegram і TikTok: що з ними не так і чому важливо бути обережними користувачами

ЄС вже проводить розслідування щодо TikTok, соціальної мережі X та китайського інтернет-магазину AliExpress.

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія закрила розслідування щодо механізму винагород у TikTok Lite, і зобов'язала компанію назавжди вилучити цю програму з ринку ЄС.