Ходорковський заявив, що кожен успіх України поглиблює розкол у російських елітах

Співзасновник Російського антивоєнного комітету Михайло Ходорковський вважає, що з кожним успіхом України на полі бою поглиблюється розкол у російських елітах, і путінський режим у разі воєнної поразки впаде.

Про це він заявив під час дискусії на Варшавському безпековому форумі, передає кореспондент Укрінформу.

«Путінський режим ще може утримуватися протягом тривалого часу з огляду на слабкість західних санкцій і високі ціни на нафту, але... впав би через воєнну поразку... Ми бачили: коли Україна домоглася очевидних успіхів на передовій, стався заколот Пригожина. Це ознака розколу еліти – на жаль, дуже нетривалого. Але це саме той розкол еліт…, що рано чи пізно це станеться», – сказав Ходорковський.

На його переконання, стан російського суспільства залежить від пропаганди, яка «набагато страшніша від ядерної зброї», бо впливає на сотні мільйонів людей. 

Російський опозиціонер висловився за якомога активнішу участь Заходу в допомозі Україні і розкритикував зволікання та готовність до поступок. «Це те, що провокує Путіна. Це те, що спонукає його продовжувати війну», – заявив Ходорковський.

Він висловив жаль з приводу браку політичного лідерства в Європі, що спонукає громадян шукати відповіді на проблеми в прихильності до авторитаризму або голосуванні «за дуже дивні партії, які кажуть, що знають правильний шлях».

За його словами, західні політики бояться краху путінського режиму, що нібито є рівнозначним крахові Росії. «Я можу сказати вам з великою впевненістю, що режим Путіна одного разу впаде», – сказав він, висловивши сумнів, що від цього Росія зазнає краху.

Читайте також: Ядерні заяви Путіна не повинні зупинити НАТО у підтримці України - Столтенберг

Ходорковський додав: «Постараймося зробити все, що в наших силах, щоб режим Путіна впав».

За словами політика, чим швидше Путін зрозуміє, що не зможе виграти цю війну, тим швидше в Європі запанує мир. Так само ключем до припинення війни є гарантії безпеки України.

«Якщо європейці думають, що можуть зупинити війну в якийсь інший спосіб, тоді їм доведеться зупиняти її в себе дома», – наголосив Ходорковський. 

Як повідомлялося, 1–2 жовтня проходить Варшавський безпековий форум, присвячений питанням оборони в Центральній та Східній Європі.