НАТО збільшить кількість боєздатних формувань - ЗМІ

Згідно з планами НАТО, союзники, включаючи Німеччину, повинні мати значно більше військ і зброї, зокрема ППО, щоб захистити себе від Росії.

Для цього потрібні «значні» фінансові ресурси, повідомляє німецьке видання Welt із посиланням на власні джерела, передає Укрінформ.

Так, у конфіденційному документі «Мінімальні вимоги до можливостей» (MCR) американський генерал Крістофер Каволі та французький адмірал П’єр Вандьє, два найвищі військові командувачі Альянсу, прописують ряд додаткових вимог до держав-членів. Якщо у 2021 році вважалося достатнім 82 бойові бригади, то в майбутньому їх має бути 131. Це збільшення на 49 одиниць великих підрозділів, чисельність кожного з яких становить близько 5 тисяч солдатів. Для керівництва і підтримки цих військ кількість «бойових корпусів» планується збільшити з 6 до 15, а штабів дивізій — з 24 до 38.

Існує також потреба в підвищенні боєготовності протиповітряної оборони, боєприпасах, високоточній зброї великої дальності, а також логістиці та транспорті. Очікується, що кількість установок ППО наземного базування збільшиться з 293 до 1467, включаючи такі системи озброєння, як Patriot, Iris T-SLM, Skyranger, а також засоби захисту на близькій відстані. Очікується збільшення кількості гелікоптерів з 90 до 104.

Це загальні вимоги для 32 союзників. Конкретні індивідуальні завдання планується обговорити під час зустрічі міністрів оборони НАТО у жовтні 2025 року.

Читайте також: Україна поділилась бойовим досвідом боротьби з дронами на навчаннях НАТО

Марк Рютте, вступаючи на посаду генсека НАТО цього тижня, назвав два головних завдання свого терміну повноважень: окрім подальшої підтримки України, йдеться про захист самого трансатлантичного альянсу від Росії. Обидві задачі дороговартісні, тож «немає виправдань», щоб не вкладати більше грошей в озброєння, сказав Рютте.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Марк Рютте 3 жовтня відвідав Київ. Під час спільної пресконференції із Президентом Володимиром Зеленським він запевнив, що з нетерпінням чекає на день, коли Україна стане членом Альянсу.