У Казахстані проходить референдум щодо будівництва в країні АЕС

У Казахстані 6 жовтня проходить референдум щодо будівництва в країні першої атомної електростанції.

Про це повідомляє Радіо Аззатик, передає Укрінформ.

Голосування почалося о 7 годині ранку за місцевим часом і триватиме до 20 години. В країні відкрилося понад 10 виборчих дільниць. Ще 74 дільниці працюють у дипломатичних представництвах Казахстану за кордоном. 

Право голосу мають понад 12 мільйонів казахстанців. Референдум вважатиметься таким, що відбувся, якщо в ньому візьмуть участь понад 50 відсотків виборців.

У бюлетені є одне питання: «Чи згодні ви з будівництвом атомної електростанції в Казахстані?» Передбачено два варіанти відповіді – «так» і «ні».

За даними ЦВК країни, станом на 12 годину явка становила 39,23%.

За оцінками уряду Казахстану, будівництво атомної електростанції коштуватиме до 12 мільярдів доларів. Країна прагне поступово припинити свою залежність від вугілля, яке є найбільш забруднюючим джерелом енергії. Казахстан здебільшого покладається на вугільні електростанції для виробництва електроенергії, а також імпортує електроенергію з Росії, оскільки власна застаріла інфраструктура не може задовольнити внутрішній попит, пише Radio Liberty.

Читайте також: Президент Казахстану підтримав «мирний план» Китаю та Бразилії щодо війни в Україні

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв висловився за те, щоб будівництвом АЕС, якщо більшість казахстанців проголосують за її будівництво, займався міжнародний консорціум у складі світових компаній. Раніше уряд заявляв, що розглядає заявки на будівництво компаній із Росії, Китаю, Франції та Південної Кореї. У списку кандидатів була також Японія, але потім її виключили.

Як повідомляв Укрінформ, влада Казахстану заявляла, що  не буде «всліпу» слідувати західним санкціям проти Росії і враховуватиме інтереси місцевих компаній.

Фото: RFE/RL