Підрив пейджерів у Лівані: у WP розкрили деталі операції Ізраїлю проти «Хезболли»

Ізраїль запланував «пейджерну» операцію у Лівані в 2022 році — перед тим він 9 років прослуховував ліванське угруповання «Хезболла» за допомогою переносних радіостанцій його членів, у яких також містилася вибухівка.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Washington Post з посиланням на власні джерела.

За даними видання, ізраїльська розвідка «Моссад» роками працювала над тим, щоб проникнути в «Хезболлу», використовуючи електронний моніторинг та інформаторів.

Своєю чергою лідери «Хезболли переймалися вразливістю угруповання до стеження та хакерства, побоюючись, що навіть звичайні мобільні телефони Ізраїль може використовувати для підслуховування та стеження.

Саме тому у «Моссаді» виникла ідея майбутньої операції. Перша частина плану — заміновані рації — почала впроваджуватись у Лівані «Моссадом» у 2015 році. Мобільні двосторонні радіостанції містили величезні акумуляторні батареї, приховану вибухівку та систему передачі, яка давала Ізраїлю повний доступ до комунікацій бойовиків.

Протягом дев’ятьох років ізраїльтяни прослуховували «Хезболлу», залишаючи за собою можливість перетворити рації на бомби. Але потім з'явилася нова можливість – невеликий пейджер, оснащений потужною вибухівкою.

Читайте також: Після ізраїльського удару «Хезболла» втратила зв’язок із наступником Насралли - CNN

Оскільки лідери «Хезболли» були насторожі щодо можливого саботажу, пейджери не могли походити з Ізраїлю, США або будь-якого іншого ізраїльського союзника. Тому у 2023 році угруповання почало отримувати пропозиції закупівлі пейджерів Apollo під тайванським брендом. За словами офіційних осіб, тайванська компанія не знала про цей план.

Пропозиція про продаж надійшла від довіреної особи з маркетингу, пов'язаної з Apollo. Жінка, особу та громадянство якої чиновники відмовилися розкривати, була колишньою торговою представницею тайванської фірми на Близькому Сході. Вона створила власну компанію та придбала ліцензію на продаж лінійки пейджерів під брендом Apollo. Десь у 2023 році вона запропонувала «Хезболлі» угоду на один із продуктів, які продавала її фірма, - міцний та надійний AR924.

«Вона підтримувала зв’язок із «Хезболлою» і пояснювала їм, чому більший пейджер з більшою батареєю кращий за оригінальну модель. Однією з головних переваг AR924 було те, що його можна було заряджати за допомогою кабелю. І батареї тримали довше», — сказав ізраїльський посадовець, обізнаний з деталями операції.

Читайте також: Ізраїль та «Хезболла» обмінялися ракетними ударами

Як виявилося, фактичне виробництво пристроїв було передано на аутсорсинг, і посадова особа з маркетингу не мала уявлення про операцію і не знала, що пейджери фізично зібрані в Ізраїлі під наглядом «Моссада».

За словами офіційних осіб, кожен пейджер мав акумуляторну батарею, що приховувала невелику кількість потужної вибухівки, яку було майже неможливо помітити, навіть якщо розібрати пристрій. Представники Ізраїлю вважають, що «Хезболла» справді розібрала декотрі з пейджерів та, можливо, навіть просвічувала їх рентгенівськими променями.

Невидимим був і віддалений доступ «Моссаду» до цих пейджерів. Електронний сигнал від служби розвідки міг спровокувати вибух тисячі пристроїв одночасно. Але був один механізм, який міг завдати ще більшої шкоди. Йдеться про двоетапну процедуру, необхідну для перегляду зашифрованого повідомлення.

«Потрібно було натиснути дві кнопки, щоб прочитати повідомлення», — сказав ізраїльський посадовець.

На практиці це означало використання обох рук. Під час вибуху користувачі майже напевно «поранять обидві руки й будуть нездатні боротися».

Читайте також: Ізраїль розпочав масштабну атаку на об'єкти «Хезболли» у Лівані

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 12 вересня цього року скликав своїх радників з розвідки на зустріч, щоб обговорити можливі дії проти «Хезболли».

Тоді ізраїльські чиновники постали перед вибором. З одного боку, із загостренням кризи на півдні Лівану зростав ризик виявлення вибухівки — операцію потрібно було втілювати у життя, щоб роки роботи не минули дарма. Водночас Ізраїль боявся потужної відповіді «Хезболли», до якої міг приєднатися Іран.

Проте Нетаньягу схвалив цю операцію — тож протягом наступного тижня Моссад готувався до її реалізації.

Як повідомляв Укрінформ, 17 вересня у Лівані в результаті скоординованої атаки здетонували пейджери бойовиків «Хезболли». Наступного дня вибухнули сотні рацій «Хезболли». Загинуло 39 осіб і понад 3 000 зазнали поранень. Ліван і рух «Хезболла» заявляють, що за атаками стоїть Ізраїль. Ізраїль не заперечує і не підтверджує свою причетність.

Фото: gettyimages