Hubble показав яскраву галактику у сузір’ї Волопаса

Фото

Космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував спіральну галактику NGC 5248, розташовану за 42 мільйони світлових років від Землі в сузір’ї Волопаса.

Про це повідомила обсерваторія ESA, передає Укрінформ.

Зазначається, що галактика, також відома під назвою Caldwell 45, була включена до каталогу візуально цікавих небесних об’єктів, які були відомі, але не так часто спостерігалися астрономами-любителями, як більш відомі об’єкти Мессьє.

Об'єкти Мессьє — це список зі 110 астрономічних об'єктів, складений французьким астрономом Шарлем Мессьє в каталог «Catalogue des Nébuleuses et des Amas d'Étoiles» («Каталог туманностей і зоряних скупчень»), вперше виданий 1774 року.

NGC 5248 є однією з так званих спіралей з «грандіозним дизайном» з помітними «рукавами», які простягаються майже від ядра через диск.

Космічний об’єкт також має слабо помітну структуру смужки в центрі, між внутрішніми кінцями «спіральних рукавів».

Читайте також: Телескоп James Webb показав яскраве зоряне скупчення у Чумацькому Шляху

Такі особливості, які порушують обертальну симетрію галактики, мають величезний вплив на те, як матерія рухається крізь неї, і, зрештою, на її еволюцію в часі.

Газ подається із зовнішньої частини галактики до внутрішніх областей зореутворення і навіть до центральної чорної діри галактики, де вона може дати поштовх активному галактичному ядру.

Як повідомляв Укрінформ, космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував лінзоподібну галактику NGC 4694, розташовану за 54 мільйони світлових років від Землі в сузір’ї Діви.

Фото: ESA/Hubble & NASA