Алі Ехсассі, голова Постійного комітету Палати громад Канади із закордонних справ та міжнародного розвитку

Ми хочемо бути прикладом для світу в підтримці України

Ще задовго до початку повномасштабного російського вторгнення Канада була одним із наших найближчих партнерів. Численна українська громада сприяла тісним міжособистісним зв’язкам і постійно тримала Україну в фокусі уваги канадських політиків. Після того як Росія, грубо порушивши всі міжнародні норми і правила, вдерлася до України, Канада одразу підтвердила непохитну підтримку нашої країни і розпочала надавати різноманітну допомогу, вартість якої наразі сягнула близько 15 млрд доларів.

Аби зрозуміти, як іще Канада підтримуватиме Україну і якими бачить довготермінові відносини між нашими державами, Укрінформ поговорив із головою Постійного комітету Палати громад  Канади із закордонних справ та міжнародного розвитку Алі Ехсассі.

МИРНИЙ ПРОЦЕС МОЖЕ ОЧОЛЮВАТИ ЛИШЕ УКРАЇНА

- Президент Зеленський нещодавно повернувся зі США, де представляв План перемоги. Що ви думаєте про цей план?

- Цілком очевидно, що Україна прагне всеосяжного, справедливого й тривалого миру. Це дуже важливо.

Варто наголосити, що у питаннях мирного процесу керівна роль повинна залишатися саме за Україною. Інші держави, звісно, можуть радити й консультувати, але ми мусимо з повагою ставитися до українського уряду й усвідомлювати, що саме він має залишатися за штурвалом.

- Чи можливі в осяжному майбутньому щирі переговори між Україною та Росією?

- Можливі чи ні – поки незрозуміло. Утім, як на мене, Україна дуже вчасно продемонструвала свої добрі наміри, заявивши про готовність обговорювати мир.

Чи сприйме Володимир Путін це серйозно, чи підійде до цього добросовісно, ми ще побачимо. Але незалежно від мотивів Путіна, нам важливо зосередилися на можливості досягнення миру.

- Деякі західні політики закликають Україну віддати Росії частину своїх територій і суверенітету в обмін на мир. Яка ваша позиція щодо подібних пропозицій?

- Ще раз наголошу, що за штурвалом має бути Україна. Інші можуть пропонувати поради, але марно сподіватися, що будь-хто інший, окрім української влади й народу, вирішуватиме, які саме умови прийнятні.

Своєю мужністю й рішучістю український народ продемонстрував, що саме він ухвалюватиме рішення. Ніхто інший не повинен прикидатися, ніби він у змозі прийняти якісь умови й врешті-решт остаточно вирішувати.

КАНАДА НЕ СПОНУКАТИМЕ УКРАЇНУ ДО ПЕРЕГОВОРІВ ІЗ РОСІЄЮ

- Чи будуть партнери України схиляти Київ до прямих перемовин із Москвою?

- Що стосується Канади, то ми радитимемо й порушуватимемо питання мирного процесу й інших дотичних до України тем на всіх міжнародних майданчиках. Але ми точно не вважаємо, що маємо схиляти Україну до руху в певному напрямі. Це рішення може бути ухвалене лише українською владою та народом.

- Війна проти України припиниться негайно, якщо цього захоче Володимир Путін. Як змусити його до цього?

- Зараз Росія переслідує свої максималістські цілі. Нам із союзниками слід упевнитися, що Володимир Путін не має ілюзій, нібито він зможе робити це й надалі.

Тому ми завжди у міру наших можливостей готові надати дипломатичну, фінансову та військову допомогу.

Путін повинен чітко усвідомити неприйнятність напрямку, яким він рухається зараз.

- Членство України в НАТО – це одна зі складових Плану перемоги. Чи не варто пришвидшити євроатлантичну інтеграцію України?

- Як ви знаєте, різні члени Альянсу різняться у поглядах щодо цього. Але нам усім слід вітати нещодавно зроблену заяву про незворотність руху України шляхом євроатлантичної інтеграції. Йдеться, звісно, й про повноправне членство у НАТО.

Зрозуміло, що є певні аспекти, які має владнати Україна, аби прискорити цей процес. Утім, загалом усі союзники вже погодилися із незворотністю руху України.

КАНАДА ХОЧЕ СЛУГУВАТИ ПРИКЛАДОМ ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ

- Чи існує в Канаді так звана “втома від війни”?

- Наш уряд постійно повторює, що ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно.

Ми віддані підтримці України із багатьох причин і сподіваємося, що наше ставлення стане прикладом для інших членів міжнародної спільноти, аби вони теж були вірними союзниками й залишалися поруч з Україною в цей дуже складний період.

- Канада пишається тим, що має один із найдовших у світі антиросійських санкційних списків. Утім, минуло вже два з половиною роки, а війна досі триває. Чи достатньо чинного санкційного режиму проти Росії, аби спинити агресію?

- Санкції – лише один інструмент із наявного набору. Канада дійсно була дуже активною на цьому фронті, але ми визнаємо, що одних лише санкцій недостатньо. Саме тому ми також надаємо фінансову, військову й гуманітарну допомогу, а також підтримуємо програми з розвитку, безпеки та стабілізації. Джастін Трюдо твердо налаштований зробити все, що в наших силах.

НЕ ВАРТО ПРИДІЛЯТИ НАДМІРНУ УВАГУ СЛОВАМ ПУТІНА

- Україна просить партнерів дозволити їй завдавати ударів по цілях у глибині території Росії. Канада вже зняла обмеження на застосування наданої нею зброї. Чи варто іншим союзникам вчинити так само?

- Як на мене, настав час союзникам прислухалися до українців, адже вони вже протягом кількох років демонструють неймовірну відвагу й добре знають свої потреби на цій війні. Хоча між союзниками є розбіжності стосовно того, чи доцільно бити по території Росії, Канада завжди беззастережно підтримуватиме Україну.

- Чи непокоїть вас ризик ескалації, особливо враховуючи нещодавнє брязкання з боку Росії ядерною зброєю?

- Ми вже чули раніше щось подібне від Володимира Путіна, тому не варто приділяти надмірну увагу його словам. Натомість варто дослухатися до України й бути готовими надати їй усю можливу підтримку.

- Канада межує з Росією в Арктиці. Чи загрожує РФ канадському суверенітету?

- З цього приводу в Канаді вже певний час тривають плідні дискусії. Канада дотримується політики співпраці із зацікавленими країнами, й нас усіх бентежать певні військові маневри Росії. Тому нам слід приділяти цьому виклику значну увагу й робити усе можливе, аби продемонструвати Росії абсолютну неприйнятність цього.

- Зупинімося на цій темі докладніше. Російське вторгнення має далекосяжні наслідки, і кілька європейських країн повністю переписали свої оборонні стратегії після його початку. Як ця війна вплинула на оборонну політику Канади?

- Перш за все, всім стало зрозуміло, що Росія не зацікавлена ​​в стабільності світового порядку. Це дуже протверезне усвідомлення.

Інший важливий аспект – дедалі тісніша взаємодія між авторитарними режимами Росії, Китаю, КНДР та Ірану.

Подібний розвиток подій викликає глибоке занепокоєння. З цього варто винести урок про необхідність дуже близької взаємодії з нашими власними союзниками, аби протистояти намірам цих авторитарних держав.

УКРАЇНСЬКІ БІЖЕНЦІ РОБЛЯТЬ ДЛЯ КАНАДИ ДУЖЕ БАГАТО

- Повернімося до гуманітарного аспекту. З початку 2022 року Канада надала притулок близько 300 тисячам українців. Чи створила така стрімка українська імміграція напруження у канадському суспільстві?

- Дані чітко свідчать, що українці, які прибули до Канади протягом останніх декількох років, роблять значний внесок до громад по всій країні.

Ми щасливі мати тут українців, їхній досвід та навички викликають захоплення. Тому ми пишаємося тим, що відкрили двері для українців і вдячні за їхній внесок.

- В умовах гострої нестачі військовослужбовців Україна активно заохочує своїх громадян повертатися з-за кордону. Деякі європейські країни готові допомогти Україні в цьому. Чи розглядає Канада якісь заходи, спрямовані на заохочення українців до повернення?

- Занепокоєння України цілком зрозуміле, особливо враховуючи, що Росія нещодавно вирішила збільшити штатну чисельність своєї армії.

 Тому я не хочу применшувати цього занепокоєння, але в Канаді ми зосереджені на тому, аби українці, які приїхали до нашої країни, могли продовжувати жити та робити внесок у розвиток Канади.

Рішення стосовно того, чи повертатися в Україну, вони врешті-решт мають ухвалити самостійно. Жодним чином не повинно скластися враження, ніби ми не приймаємо українців, які прибули до Канади.

- Чи змінить Канада допомогу, яку надає Україні, із наближенням зими?

- Підхід Канади до допомоги Україні  багатогранний. Ми розуміємо тягар, який несуть українці, й готові постійно адаптувати нашу допомогу.

Приміром, нам добре відомо, що Росія систематично руйнує енергетичну інфраструктуру України. Тому ми намагаємося враховувати потреби України, аби надавати якомога доречнішу допомогу. Утім, з огляду на чинні виклики, важливо розуміти, що завжди можна робити більше.

КАНАДА УСВІДОМЛЮЄ ШКІДЛИВІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ RT

- Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі нещодавно звернула увагу на масштаб російських зусиль із поширення дезінформації в Канаді. Чи непокоять вас ці дії?

- Так, ми завжди переймалися щодо цього, оскільки Росія та її союзники у Китаї, КНДР та Ірані дуже активно діють в інформаційній сфері. Тому для нас важливо визначити загрозу та активно протидіяти дезінформації.

Міністр Жолі вчинила мудро, нагадавши, що RT залишається активною й тепер залучає сторонні медіаплатформи для поширення своєї інформації​. Хоча ми вже вжили заходів проти RT (Канада заборонила трансляцію RT та RT France на початку 2022-го року, – ред.), важливо й надалі залишатися пильними й не дозволяти їм використовувати інші платформи для дезінформування.

- Чи підтримують канадські депутати спілкування з українськими колегами?

- Так, ми підтримуємо різносторонні контакти. Я особисто часто спілкуюся з українськими колегами.

Варто пам’ятати, що наша віцепремʼєр-міністр Христя Фріланд має багатий досвід щодо України й невтомно веде комунікацію з українськими депутатами й урядовцями.

Тісні зв’язки з Україною має й депутат від Ліберальної партії Іван Бейкер, який разом зі своїм колегою Джеймсом Мелоні нещодавно повернувся з України.

Кілька інших канадських депутатів готуються відвідати Україну незабаром.

Як людина, яка сама кілька разів бувала в Україні, можу підтвердити, що подібні подорожі дуже цінні. Важливо, аби українці бачили, що ми приїжджаємо, ознайомлюємося з їхніми викликами, вчимося на їхньому досвіді і, повернувшись до Канади, працюємо над тим, як ліпше допомогти.

- А як щодо російських депутатів? Чи підтримуєте зв’язок із ними?

- Мені невідомо про жодного члена Ліберальної партії, який би спілкувався із російськими законодавцями. Я би дуже здивувався, якби це відбувалося.

КАНАДА ПОРУШУЄ ПИТАННЯ УКРАЇНИ НА ВСІХ МАЙДАНЧИКАХ

- Ви один із лише двох членів парламенту Канади іранського походження. Як би ви описали чинну роль Ірану на міжнародній арені, враховуючи підтримку Тегераном російського вторгнення та його нещодавні дії на Близькому Сході?

- Для всіх очевидно, що Іран відіграє дестабілізуючу роль не лише в Україні, а й на Близькому Сході. До цього не варто ставитися легковажно. Канада продовжить співпрацювати із союзниками, аби протидіяти жахіттям, які Іран чинить на світовій арені.

- Цього місяця Канада прийматиме міністерську конференцію з питань людського виміру мирної формули для України. Чого очікувати від цієї зустріч?

- Канада завжди приділяла увагу дітям, яких викрали з України та вивезли до Росії. Ця проблема нас дуже хвилює. Нам варто й надалі зосереджуватися на цьому й стримувати Росію від подальших неприйнятних дій.

Ми були активними у цій сфері, але й іншим державам потрібно тиснути на Росію й робити усе можливе для якомога швидшого повернення цих дітей до України.

У цьому контексті хочу нагадати про нещодавній Саміт миру, до якого долучилися близько сотні держав. Канада всюди порушує питання України й це слід робити надалі.

Необхідно, аби якомога більше держав світу залишалися відданими підтримці України. Ключовим є не лише збереження чинного числа партнерів, а й розширення кола держав, які сповна розуміють важливість солідарності з Україною.

- Як ви самі сказали, Канада непохитно підтримує Україну, надаючи гуманітарну, військову, фінансову та іншу допомогу. Чи має Україна якесь особливе значення для Канади?

- Так, має, і навряд чи це досі є для когось таємницею.

По-перше, є ряд канадців українського походження, які відіграли важливу роль у розбудові сучасної Канади.

По-друге, вже протягом багатьох років ми намагаємося бути поруч із Україною.

Ми завжди визнавали, що між нашими двома країнами існує особливий зв’язок і унікальна дружба. Саме тому нам вдається підтримувати значний обсяг допомоги Україні вже протягом двох з половиною років.

Ми продовжимо плекати ці відносини, бо вони стосуються того, ким ми є як країна.

Максим Наливайко, Оттава