Хакери перервали онлайн-мовлення телеканалів російського холдингу ВДТРК - ЗМІ

Онлайн-мовлення та внутрішні сервіси російського пропагандистського державного медіахолдингу ВДТРК перестали працювати через хакерську атаку.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Російські ЗМІ з посиланням на джерела стверджують, що проблема дуже серйозна, і відновлення займе багато часу. Наразі у ВДТРК немає навіть інтернету та телефонії. З серверів стерто все, включаючи резервні копії.

Російський журналіст Олександр Плющов, який мешкає в еміграції, зазначає: «Весь новинний комплекс "Росії 1" на Ямському полі з 05:00 ранку не працює. Полетів центральний контролер і всі сервери. Випускні бригади виїхали на Шаболовку (головний центр мовлення у Москві до відкриття у 1967 році телецентру "Останкіно", - ред.)».

Під час спроби ввімкнути федеральний телеканал "Росія 1" у частини користувачів з'являється повідомлення про "мережеву помилку". При цьому цифрове телемовлення працює без перебоїв.

Технічні проблеми виникли і на сайтах регіональних телекомпаній, що належать до ВДТРК.

На сайті Downdetector.ru, який фіксує збої, користувачі масово скаржаться також і на мовчання в ефірі радіо "Вісті ФМ".

ВДТРК підтвердила "безпрецедентну атаку хакерів" на свої онлайн-сервіси. При цьому у пресслужбі стверджують, що роботі медіахолдингу "не завдано істотної шкоди" і "все працює в штатному режимі". Фахівці холдингу усувають наслідки "шкідливого втручання", йдеться у повідомленні.

Читайте також: Альфа-банк, «Ростелеком» і не лише: хакери ГУР атакували фінсектор РФ - джерело

До холдингу ВДТРК входять федеральні канали "Росія 1", "Росія -24", "Росія Культура"; понад 80 регіональних телерадіокомпаній, які ведуть мовлення в усіх суб'єктах Росії; цілодобовий інформаційний канал "Росія 24"; телеканал "РТР-Планета", що здійснює мовлення за кордоном; п'ять радіостанцій: "Радіо Росії", "Маяк", "Культура", "Вісті ФМ", "Юність".

Як повідомлялося, французьке інформаційне агентство Agence France-Presse (AFP) заявило 28 вересня, що зазнало кібератаки напередодні. За повідомленнями ЗМІ, відповідальність за атаку взяли на себе проросійські хакери.