В Австрії запевнили у продовженні підтримки України попри перемогу ультраправих

Попри перемогу Австрійської партії свободи (FPÖ) на парламентських виборах зовнішньополітичний курс Австрії, зокрема щодо засудження російської агресії проти України та гуманітарної підтримки українського народу, залишиться без змін.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ Австрії, один з впливових функціонерів Австрійської народної партії (ÖVP) Александер Шалленберг під час спільного з міністром економіки Мартіном Кохером (ÖVP) спілкування з іноземними журналістами у Відні.

"У зовнішній політиці Австрії, політиці з питань Європи чи ж політиці безпеки нічого не змінюється. Ми залишаємося надійним партнером. Я вважаю, що це дуже важливо підкреслити, особливо в такий період зовнішньополітичної нестабільності. Це стосується, наприклад, питання російської агресивної війни проти України", - сказав він.

Шалленберг наголосив, що федеральний уряд Австрії завжди чітко дотримувався позиції, що не можна бути політично нейтральними та стояти осторонь, "коли йдеться про порушення основних принципів Статуту ООН та принципів заснованого на правилах порядку, який був побудований після Другої світової війни".

"Якщо держава вирішує порушити Статут ООН і просто нападає на сусіда з якихось надуманих причин, то ми не можемо стояти осторонь. І на моє переконання, такий аналіз поділяють усі, крім однієї партії (ультраправої Австрійської партії свободи – ред.) в Національній раді", - сказав він.

Коментуючи на прохання кореспондента Укрінформу питання, чи стосується продовження підтримки України урядом Австрії також випадку ймовірної коаліції Народної партії з проросійською Партією свободи, Шалленберг заявив, що наразі просто не бачить такої комбінації. Він вказав на те, що раніше голова ÖVP, канцлер Австрії чітко заявив про відмову формувати коаліційний уряд з лідером FPÖ Гербертом Кіклем, а в Партії свободи публічно заявляють, що "не відмовляться від Кікля".

На цьому тлі міністр також нагадав про чіткі висловлювання та позицію чинного канцлера Карла Негаммера про те, Австрія є нейтральною лише у військовому плані та надає Україні підтримку в гуманітарній сфері. За словами Шалленберга, це також "безперечно, буде частиною переговорів при укладенні коаліційного договору".

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня в Австрії пройшли вибори до Національної ради (нижня палата парламенту) Австрії. На них найбільше голосів здобула праворадикальна та проросійська Австрійська партія свободи (FPÖ) – 28,8%, випередивши правлячу Австрійську народну партію (ÖVP), яка отримала 26,3%.

Водночас попри перемогу ультраправих вони можуть виявитися неспроможними знайти партнера для створення коаліційного уряду. Раніше всі інші партії, окрім ÖVP, відкинули можливість створення коаліції з Партією свободи. У Народній партії не виключали можливості співпраці з FPÖ, але тільки "без Кікля", якого канцлер Негаммер назвав "безпековою загрозою". Однак у Партії свободи заявляють, що не підуть на виконання цієї вимоги і не пожертвують своїм лідером заради урядової коаліції.

Читайте також: Австрійський мільярдер: Наш обов'язок - поставити агресора в Європі на місце

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен у п’ятницю провів зустріч з лідером ультраправої FPÖ Гербертом Кіклем, однак не надав йому офіційних повноважень для формування уряду. Цього тижня глава держави, який раніше заявляв, що не призначатиме канцлером лідера праворадикалів навіть в разі перемоги його партії на виборах, проведе зустрічі з очільниками інших партій з метою вивчення можливостей формування коаліційного уряду.

Таким чином, свою коаліцію з іншими політичними силами спробує створити Народна партія. У такому випадку її партнером може стати Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ). За повідомленнями ЗМІ, у вівторок лідери "народників" та "соціал-демократів" проведуть зустріч для "офіційного обміну думками". При цьому коаліція між ними для стійкості потребуватиме ще однієї меншої партії, якою може стати або ліберальна NEOS, або "Зелені".