Косово відкриває для ввезення товарів один із прикордонних переходів із Сербією

У понеділок уряд Косова заявив, що скасовує заборону на ввезення товарів із Сербії на одному з прикордонних переходів, який був закритий на 16 місяців для того, щоб запобігти прихованим постачанням зброї для сербських сепаратистів.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив, що пункт перетину кордону Мердаре знову відкриється для торгівлі, а товари на ньому будуть посилено перевірятись митниками.

За його словами, інші п'ять пунктів перетину кордону відкриються після того, як вони будуть обладнані новими сканерами.

У червні 2023 року Косово обмежило транскордонну торгівлю з Сербією після того, як виявило чотири великі схованки зі зброєю, а також пересування військ Сербії поблизу кордону.

«Це були кроки з безпеки, а не з комерційних міркувань», - заявив Курті журналістам у понеділок.

Місцеві ЗМІ повідомили, що Німеччина попередила Косово, що якщо воно не відновить торгівлю, то може бути виключене з Центральноєвропейської угоди про вільну торгівлю і Берлінського процесу, спрямованого на посилення співпраці між шістьма західнобалканськими країнами і ЄС.

Читайте також: Перемога РФ в Україні загрожуватиме миру на Балканах - прем’єр Косова

Як повідомляв Укрінформ, у вересні було відкрито усі прикордонні пункти між Косовом і Сербією після завершення блокади з боку сербських активістів, обурених через закриття на півночі Косова установ, котрі підтримують етнічних сербів.