Верховний суд Румунії заявив, що зняв кандидатку з президентських перегонів через проросійські погляди

Верховний суд Румунії пояснив рішення виключити Діану Шошоаке зі списку кандидатів у президенти тим, що її проросійські, антиєвропейські та антинатовські погляди позбавляють права балотуватися на посаду президента на майбутніх виборах.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Згідно з Конституцією Румунії, будь-який громадянин цієї країни віком від 35 років, який не має судимості, має право балотуватися на посаду президента. Однак суд стверджував, що погляди Шошоаке роблять її нездатною дотримуватися президентської клятви поважати Конституцію і захищати демократію в разі її обрання.

У зв’язку з цим суд у складі дев'яти членів проголосував п'ятьма голосами за відсторонення Шошоаке.

Більшість суддів заявили, що заяви політика «є достатньою підставою для того, щоб вказати на те, що Діана Шошоаке як кандидат у президенти ставить під сумнів і нехтує обов'язком поважати Конституцію через публічні виступи із закликами до скасування фундаментальних державних цінностей і вибору, а саме членства в ЄС і НАТО».

Читайте також: Верховний суд Румунії зняв проросійську кандидатку з президентських перегонів

Шошоаке - лідерка «SOS Румунія», невеликої ультранаціоналістичної євроскептичної опозиційної партії, яка здобула два місця в Європейському парламенті в червні. Вона також відома своїми антисемітськими та проросійськими поглядами.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу Конституційний суд Румунії зустрівся, щоб обговорити юридичні претензії, висунуті проти шести кандидатів у президенти країни. Він відхилив п'ять, але прийняв скаргу проти Шошоаке, не пояснивши свого рішення.

Румунія має провести президентські вибори 24 листопада і 8 грудня (два тури), а між ними відбудуться парламентські вибори.