У Білорусі порушили справи щодо 45 прихильників опозиції

Слідчий комітет (СК) Білорусі порушив нову масштабну кримінальну справу проти опонентів білоруського диктатора Олександра Лукашенка, фігурантами якої стали 45 осіб.

Про це повідомила у вівторок пресслужба СК країни, передає Укрінформ з посиланням на білоруський портал Zerkalo.

Кримінальну справу було порушено стосовно учасників «Платформи 2025», яких у білоруському відомстві підозрюють у «спробі розробити план зі зриву виборів у 2025 році», а також учасників ходи солідарності, що відбулася 9 серпня у низці європейських міст.

Зазначається, що слідчі ідентифікували 22 особи, які «приєдналися до діяльності» Світлани Тихановської та її прихильників «щодо захоплення державної влади в Білорусі неконституційним шляхом». Усі вони визнані підозрюваними. Їхні дії кваліфіковані за ч. 1 ст. 357 Кримінального кодексу (змова чи інші дії, вчинені з метою захоплення державної влади).

Читайте також: У Білорусі затримали жінку, камера на будинку якої зафіксувала вибух російського дрона

Крім того, слідчі ідентифікували 23 особи, які брали участь в акціях за кордоном. Проти них порушена кримінальна справа щодо участі в «екстремістському формуванні».

У СК додали, що на даний момент у межах кримінальної справи «проводяться слідчі дії, зокрема обшуки, накладення арешту на майно та інші процесуальні заходи».

Як повідомлялося, у серпні 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори, переможцем яких був оголошений Лукашенко. Проте на думку багатьох спостерігачів, перемогу у першому турі здобула Світлана Тихановська.

У країні пройшли масові протести проти фальсифікації результатів виборів. Влада жорстоко придушила ці виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

За даними білоруського правозахисного центру «Вясна», від 2020 року, коли відбулися масові протести під час президентських виборів, понад 50 тисяч громадян було затримано з політичних мотивів.