У будь-якій війні сторона, на яку напали, завжди піднімалась і перемагала - посол Японії

Ексклюзив

У світовій історії жодна агресивна війна не була остаточно переможною, натомість сторона, на яку напали, завжди піднімалася та перемагала.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда, який завершує свою дипломатичну місію.

«Як свідчить історія людства, жодна агресивна війна ніколи не була остаточно переможною. Хоч скільки б часу вона тривала, сторона, на яку напали, завжди піднімалася і здобувала остаточну перемогу», – заявив дипломат.

Коментуючи ситуацію на полі бою у нинішній російсько-українській війні, він наголосив передусім на тому, що головна мета країни-агресора – знищення України як незалежної і суверенної держави – провалилася. Водночас, зосереджуючись на щоденних бойових діях на фронті, випускається з поля зору загальна картина, і через це країни - партнери і друзі України "можуть ухвалювати хибні політичні рішення", зауважив посол Японії.

На його думку, ситуація на фронті дуже динамічна.

Читайте також: Заступник міністра оборони обговорив із послом Японії участь у коаліції з розмінування і ІТ-коаліції

"Якщо розглядати цю боротьбу в цілому, то на сьогоднішній момент вона все ще перебуває в русі, й поки що невідомо, яка сторона і яким чином урешті-решт переможе у цій наземній війні. Але це не означає, що бойові дії зайшли в глухий кут, а лінія фронту не рухається... Насправді бойові дії відбуваються надзвичайно динамічно, й обидві сторони запекло атакують і обороняються, змінюючи наступальні та оборонні позиції залежно від місць бойових дій", - заявив він.

На переконання посла, визначальним фактором для майбутнього результату війни буде моральний дух народів з обох сторін.

"Крім того, важливими є питання озброєння, боєприпасів та мобілізації, оскільки багато солдатів загинули або були поранені. Це має істотне значення для обох сторін. Я не вдаватимусь у деталі, але в Росії вже з'являються негаразди у багатьох сферах, причому більші, ніж багато хто думає", – зазначив Мацуда.

Водночас, додав він, в українському суспільстві відчувається певна втома, оскільки війна триває вже третій рік, і на це теж потрібно звернути увагу.

Як повідомляв Укрінформ, новий прем'єр-міністр Японії Шіґеру Ішіба заявив, що Японія продовжуватиме підтримку України та рішучі санкції проти Росії, оскільки її агресія досі триває.