Філіппіни заявили про напад на їхні судна - китайські кораблі знову застосували водомети

Філіппінське бюро рибальства заявило, що два його судна, які доставляли провізію рибалкам на спірній мілині Скарборо в Південнокитайському морі, зазнали нападу із застосуванням водометів з боку кораблів берегової охорони Китаю.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

У заяві рибальського відомства Філіппін зазначається, що два його судна виконували звичайну місію постачання продовольства та інших припасів рибалкам на мілині Скарборо, коли до них небезпечно близько підійшли три кораблі берегової охорони й одне військове судно Китаю.

Читайте також: Філіппіни знову заявили про застосування китайськими кораблями водометів проти їх суден

«Кораблі берегової охорони Китаю намагалися перешкодити місії... і направили свої водомети, але не досягли філіппінських цивільних човнів», - ідеться в повідомленні бюро.

Китайська сторона заявила про спробу двох філіппінських суден без дозволу уряду Китаю увійти у води поблизу підконтрольного КНР острова Хуан'янь, як китайською називається мілина Скарборо.

Читайте також: У В'єтнамі заявили про напад Китаю на рибальське судно у спірних водах

«Китай має незаперечний суверенітет та юрисдикцію над островом Хуан'янь і прилеглими водами, тому кораблі берегової охорони КНР вжили законних заходів контролю (для перешкоджання проходу філіппінських суден – ред.)», - заявив речник берегової охорони Лю Децзюнь.

Він закликав Філіппіни негайно припинити свої «неправомірні» дії та наголосив, що берегова охорона КНР і надалі захищатиме права і забезпечуватиме правоохоронну діяльність у водах під юрисдикцією Китаю.

Багата рибою мілина Скарборо, що утворює ланцюг рифів та скель у формі трикутника площею 150 км2, знаходиться в межах 200-мильної виключної морської економічної зони Філіппін і за понад 500 миль від Китаю. Цей район є одним із найбільш спірних у Південнокитайському морі та предметом суперечки між кількома країнами стосовно суверенітету і прав на риболовлю.

Читайте також: Китай застерігає Філіппіни від військової співпраці зі США: Маємо безліч варіантів протидії

Китай претендує на суверенітет майже над усім Південнокитайським морем, включаючи райони, що контролюють Бруней, Індонезія, Малайзія, Філіппіни та В’єтнам.

Як повідомляв Укрінформ, Китай закликав Європейський Союз бути об’єктивним, справедливим та обережним у висловлюваннях і діях у питаннях, що стосуються ситуації в Південнокитайському морі.