Речник МКС: Судді ще не оприлюднили результати розгляду справи щодо відмови Монголії затримати Путіна

Речник Міжнародного кримінального суду (МКС) Фаді ель-Абдалла заявив, що наразі судді МКС ще не оприлюднили результати судового розгляду через відмову Монголії затримати Путіна.

Про це він сказав під час зустрічі з українськими журналістами в будівлі МКС в Гаазі, повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Єдине, що відомо на цей час, це те, що є судовий розгляд щодо співпраці з Монголією. Яким буде результат цього процесу - вирішують судді, і вони поки що нічого ще не оприлюднили, про це”, - сказав він.

Варто зазначити, що Монголія визнає юрисдикцію МКС, який в березні 2023 року видав ордер на арешт Путіна. Тож, як держава-учасниця Римського статуту, мала затримати Путіна.

У разі відмови від співпраці судді МКС можуть зробити відповідний висновок і повідомити про це Асамблею держав-учасниць. Тоді Асамблея має вжити відповідних заходів, які вона вважатиме доцільними.

Відповідаючи на запитання Укрінформу щодо можливих сценаріїв, речник МКС сказав, що може назвати загалом, не конкретно щодо Монголії. За його словами, теоретично, судді можуть вирішити, що була повага до співпраці, або що її не було, але немає потреби робити будь-які подальші дії.

“Також вони можуть вирішити, що співпраці не було і що необхідно поінформувати Асамблею держав-учасниць про цю відмову від співпраці”, - сказав він.

Читайте також: МЗС України оголосило Монголії демарш через візит Путіна

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2023 року МКС видав ордер на арешт Путіна за обвинуваченням у воєнних злочинах, зокрема у незаконній депортації дітей з України та в незаконному переміщенні українців у Росію, однак очільник Кремля Володимир Путін 3 вересня зустрівся зі своїм монгольським колегою в Улан-Баторі.

Це перший візит Путіна до країни, яка ратифікувала Римський статут і повинна була заарештувати російського лідера за ордером, виданим МКС у Гаазі у зв'язку з воєнними злочинами росіян в Україні.

У Монголії пояснили, що не заарештували Путіна, оскільки країна опинилася в ситуації енергетичної залежності, що ускладнює можливість арешту російського диктатора за ордером МКС.