Європарламент закликає владу Грузії повернутися на шлях демократичного розвитку

Резолюція

Європейський парламент закликав владу Грузії переглянути антидемократичні закони та повернутися на шлях європейської інтеграції та демократичного розвитку.

Про це йдеться в ухваленій на пленарному засіданні ЄП резолюції щодо демократичного відступу та загроз політичному плюралізму в Грузії, передає кореспондент Укрінформу.

Документ прийнято 495 голосами, проти проголосували 73 євродепутати, 86 утрималися.

«Європейський парламент… рішуче засуджує ухвалення закону про «прозорість закордонного впливу» та закону щодо «родинних цінностей та захисту підлітків», а також зміни до виборчого законодавства; вважає, що ці акти є несумісними з цінностями ЄС та демократичними принципами, суперечать амбіціям Грузії щодо членства в ЄС, шкодять міжнародній репутації Грузії та ставлять під загрозу її євроатлантичну інтеграцію», - йдеться у документі.

Читайте також: У Грузії правляча партія розпочинає другу за рік спробу оголошення імпічменту президенту

Депутати підкреслили: якщо антидемократичне законодавство не буде відкликане, це унеможливить досягнення прогресу у відносинах між Грузією і ЄС.

У ЄП висловили жаль з приводу того, що Грузія, яка свого часу очолювала демократичний процес на шляху євроатлантичної інтеграції, почала відхід від демократичних принципів.

У резолюції наголошується, що повага свободи висловлювань та медіа, свобода асоціацій та мирних зібрань закріплені в грузинській Конституції.

«Європейський парламент очікує, що «Грузинська мрія» (правляча партія - ред.) буде поважати волю та вільний вибір народу Грузії під час майбутніх парламентських виборів та передасть владу мирним шляхом у разі поразки; вимагає, щоб «Грузинська мрія» та її лідери негайно зупинили насильство, залякування, поширення мови ненависті, переслідування та репресії щодо опозиції, громадянського суспільства та незалежних медіа», - йдеться у документі.

Читайте також: Конституційний суд Грузії не призупинив дію закону про «іноагентів»

Депутати підкреслили: якщо у Грузії не будуть створені умови для вільних та справедливих парламентських виборів, ЄС має розглянути можливість тимчасового призупинення безвізового режиму для громадян Грузії.

«Європарламент твердо переконаний, що наступні вибори будуть вирішальними для визначення майбутнього демократичного розвитку Грузії та для її геополітичного вибору, а також для її здатності досягати прогресу щодо статусу країни-кандидата на членство в ЄС; вважає, що результати виборів в Грузії мають дозволити країні повернутися до її прозахідного демократичного порядку денного, імплементувати необхідні реформи та розпочати з ЄС переговори про членство», - наголошується в резолюції.

Депутати підтвердили рішучу підтримку законним європейським прагненням народу Грузії та закликають ЄС і країни-члени притягнути до відповідальності та накласти санкції на всіх причетних до підриву демократії в Грузії, актів насильства проти політичних опонентів правлячої влади та учасників мирних протестів, а також щодо тих, хто продовжує поширювати дезінформацію антизахідного спрямування.

Окремим пунктом у резолюції міститься заклик до грузинської влади звільнити з в’язниці колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Читайте також: У Грузії опозиційним каналам загрожує штраф - відмовились транслювати рекламу з руйнуваннями в Україні

Як повідомлялося, парламентські вибори відбудуться у Грузії 26 жовтня 2024 року.