Президент Австрії не став уповноважувати ультраправу партію-переможницю на формування уряду

Федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен не став доручати лідеру ультраправої Австрійської партії свобода (FPÖ) Герберту Кіклю сформувати коаліційний уряд, натомість закликавши лідерів трьох найбільших партій визначатися між собою щодо коаліції.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це глава австрійської повідомив у середу у спеціальній заяві щодо "патової ситуації, яка склалася після виборів до Національної ради".

"Досі було прийнято, що після виборів федеральний президент доручає лідеру партії, яка отримала найбільшу кількість голосів, вести предметні переговори (щодо урядової коаліції – ред.). На перший погляд, це здається цілком логічним. Однак цього разу виник незвичайний випадок. Абсолютно новим є те, що ми маємо переможця виборів, з яким жодна з інших партій, вочевидь, не хоче співпрацювати", - заявив Ван дер Беллен.

Він вказав на те, що провів зустрічі з лідерами всіх парламентських партій, щоб скласти враження про їхні позиції та сформувати чітку картину можливої конструктивної співпраці в майбутній коаліції. Підсумовуючи ці позиції, президент Австрії вказав на те, що три представлені у парламенті політичні сили – Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ), ліберальна NEOS та "Зелені" – заявили про небажання урядової співпраці з партією-переможницею виборів, ультраправою FPÖ.

Австрійська народна партія (ÖVP), яка зайняла друге місце на виборах, також виключила співпрацю з Партією свободи під керівництвом її нинішнього лідера Герберта Кікля.

"Це – класична патова ситуація. І це неминуче приводить мене, це приводить нас усіх до питання: як нам вийти з цього глухого кута? З одного боку, є FPÖ, яка перемогла на виборах, і її лідер, який претендує на посаду канцлера. З іншого боку, немає нікого, хто б довіряв йому настільки, щоб сформувати коаліцію", - заявив австрійський президент.

З огляду на це, та з поваги до виборців усіх партій, він закликав лідерів трьох партій, які набрали найбільшу кількість голосів – Австрійської партії свободи, Австрійської народної партії та Соціал-демократичної партії – "провести переговори між собою на рівні партійних лідерів й з'ясувати, чи можлива взаємна співпраця, і якщо так, то яка".

Про результати цих переговорів лідери FPÖ, ÖVP та SPÖ мають повідомити федеральному президенту наприкінці наступного тижня.

Читайте також: В Австрії запевнили у продовженні підтримки України попри перемогу ультраправих

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня в Австрії пройшли вибори до Національної ради (нижня палата парламенту) Австрії. На них найбільше голосів здобула праворадикальна та проросійська Австрійська партія свободи (FPÖ) – 28,8%, випередивши правлячу Австрійську народну партію (ÖVP), яка отримала 26,3%. Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ) отримала 21,1%. Ліберальна партія NEOS - 9,1%, а "Зелені" - 8,2%.