Спрощення Угорщиною візового режиму для громадян РФ загрожує усьому ЄС - фон дер Ляєн

Послаблення вимог безпеки для в’їзду громадян Росії на територію Угорщини, яке було запроваджене урядом цієї країни, піддає ризику візову систему не лише Угорщини, а й усього ЄС.

Про це у Страсбурзі в ході пленарного засідання Європарламенту, присвяченого розгляду пріоритетів Угорського головування в ЄС, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми всі хочемо краще захистити наші зовнішні кордони. Але ми можемо досягти успіху, якщо працюватимемо разом проти організованої злочинності та демонструватимемо солідарність одне з одним. Але, якщо ми говоримо про те, кого впускати: як це може бути, що уряд Угорщини запрошує громадян Росії в наш Євросоюз без додаткових перевірок на безпеку? Це перетворює нову візову схему Угорщини на безпековий ризик і не лише для Угорщини, а й для всіх країн-членів», - сказала президентка Єврокомісії.

Читайте також: У Будапешті на протесті вимагали свободи ЗМІ та припинення «фабрики пропаганди»

За її словами, такі ж безпекові ризики пов’язані із дозволом від уряду Угорщини для поліції Китаю проводити операції на угорській території.

«Це зовсім не про захист суверенітету Європи. Це чорний вхід для закордонного втручання», - додала Урсула фон дер Ляєн.

Вона наголосила, що для посилення безпеки зовнішніх кордонів ЄС має зміцнювати власне прикордонне агентство Frontex, завершити розробку законодавства, спрямованого проти організованої злочинності та контрабанди, посилити агентство Europol тощо. Але такі цілі можуть бути досяжними лише за умови тіснішої співпраці між країнами ЄС, які дотримуються поваги до принципів верховенства права та захисту фундаментальних цінностей.

Читайте також: Угорщина таємно взяла у банків Китаю кредит на €1 мільярд

Як повідомлялося, влітку цього року Угорщина спростила умови в'їзду для росіян та білорусів. Після візиту прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви Будапешт включив громадян РФ та Білорусі до програми так званої національної карти - вона видається для охочих працювати в Угорщині на два роки з можливістю продовження.