У РФ волонтера меморіалу на «Нємцовому мосту» засудили до 12 років

У Росії трійка суддів 2-го Західного окружного військового суду на чолі із суддею Романом Кіфоренком засудила активіста Євгена Міщенка до 12 років колонії суворого режиму за «участь в терористичній організації».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медіазона.

Уточнюється, що перші три роки терміну Міщенко проведе у в'язниці. Раніше прокурор Світлана Тарасова просила засудити його до 16 років колонії суворого режиму.

Суд визнав доведеним, що «бажаючи поразки Росії у “СВО”», Міщенко «зв'язався з невстановленою особою», якій повідомив про своє бажання вступити до Легіону «Свобода Росії», а потім за завданням Легіону знімав військові об'єкти та надсилав матеріали «координатору».

Більшість доказів проти Міщенка побудовано на рапортах співробітника під прикриттям з центру «Е» (підрозділ МВС РФ по «боротьбі з екстремізмом»), який видавав себе за волонтера «Нємцова мосту» та записував розмови з Міщенком на диктофон. Міщенко визнав фактичні обставини справи, але не визнав провини.

Читайте також: У Росії українку засудили на вісім років за «підготовку теракту» в Маріуполі

Радіо Свобода повідомляє, що перед вироком суд допитав трьох свідків захисту. Марія Рябікова, подруга Міщенко, характеризувала його як «людину, яка не терпить будь-яке насильство». Свідок Ольга Мазурова розповіла, як разом із Міщенком допомагала хворим дітям, котрим російська держава не надавала належної допомоги. Вона назвала його альтруїстом та пацифістом. «Якщо комусь, так само як Міщенко, зламають три ребра (під час затримання - ред.), людина зізнається в чому завгодно», - наголосила свідок.

Як повідомлялося, одного з лідерів російської опозиції Бориса Нємцова було вбито на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви в лютому 2015 року. З того дня на місці його загибелі діє стихійний меморіал – "Нємцов міст". Його цілодобово підтримують та охороняють соратники політика та опозиційні активісти. 9 жовтня 2024 року – у день вироку Міщенку – Нємцову виповнилося б 65 років.