У Росії на примусовому лікуванні перебувають щонайменше 49 політв'язнів

У російських психіатричних лікарнях перебувають на примусовому лікуванні щонайменше 49 осіб, відправлених туди з політичних мотивів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал правозахисного центру "Меморіал".

Правозахисники наголошують, що це "один із найгірших варіантів" для обвинувачених у політично мотивованих кримінальних справах, оскільки на примусове лікування відправляють безстроково. В лікарні ув'язнених б'ють, принижують, призначають їм сильнодійні препарати - наприклад, галоперидол, який застосовується при шизофренії, розладах та психозах.

Один із найважчих випадків – справа якутського шамана Олександра Габишева, якого тримають на примусовому лікуванні майже чотири роки. Його звинувачують у закликах до екстремізму та застосуванні насильства до представників влади через оголошений ним похід до Москви для здійснення обряду "вигнання Путіна".

Особливо ж почастішали випадки відправлення політв'язнів на примусове лікування після початку повномасштабної війни проти України. Серед тих, хто зазнав цього виду покарання за антивоєнні пости і так звані фейки про російську армію - нижегородський гід та блогер Олексій Оношкін, муніципальний депутат із Саратовської області Олег Непєїн, музикант та журналіст Андрій Гаєвський, заступник виконавчого директора МФТІ Віктор Москальов.

Читайте також: Росія оголосила у міжнародний розшук телеведучу Лазарєву

Як повідомляв Укрінформ, російські опозиційні журналісти, проаналізувавши кримінальні та адміністративні справи в судах РФ за 2018-2023 роки, дійшли висновку, що за масштабом репресій російський диктатор Володимир Путін «давно обійшов майже всіх радянських генсеків, крім одного – Йосипа Сталіна».