Росія має відповісти за смерть української журналістки Рощиної - речник ЄС

Загибель української журналістки Вікторії Рощиної у російському ув’язненні є злочином, який не може залишатися безкарним.

Про це у Брюсселі під час брифінгу для преси сказав речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми шоковані новинами про загибель української журналістки-фрілансера Вікторії Рощиної під час свавільного та незаконного ув’язнення російською владою. Наші думки – з її родиною, з її друзями та колегами. ЄС рішуче засуджує вбивства, фізичні напади, свавільні затримування та будь-які інші форми залякування журналістів, які кожного дня з ризиком для життя виконують професійні обв’язки, особливо в умовах конфлікту в Україні. Не може бути жодної безкарності за це порушення прав людини та прав журналістів», - зазначив Стано.

Він нагадав, що Росія все ще є членом ООН та постійним членом Ради Безпеки ООН, тож повинна була б дотримуватися міжнародного права, міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій. Російська влада мала б виконувати власну конституцію, яка гарантує певні права для людей, що знаходяться в російських в'язницях, щодо підтримання їх здоров'я та фізичної безпеки. Але Росія нічого цього не робить.

«Саме тому ми маємо мобілізувати міжнародне співтовариство, щоб збільшувати тиск на Росію, примусити її зупинити порушення міжнародного права, Хартії ООН та всі інші протиправні дії, до яких вдається російський режим», - додав речник ЄС.

Читайте також: Журналістку Рощину, яка померла в полоні РФ, утримували у двох найжорстокіших тюрмах - правозахисники

Як повідомляв Укрінформ, українська журналістка Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані Росією території. 27 липня 2023 року Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні.

У квітні 2024 року Росія вперше підтвердила, що незаконно утримує її.

10 жовтня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у Фейсбуці повідомив, що батько Вікторії отримав повідомлення про смерть доньки, що сталася 19 вересня. За офіційною інформацією від російської влади, це сталося в процесі етапування журналістки з Таганрога до Москви.

У зв’язку з інформацією про смерть української журналістки Вікторії Рощиної у РФ кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфіковано – тепер Служба безпеки розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним вбивством.