Данія планує створення інвестиційного фонду для розвитку ОПК України

Данія планує створити інвестиційний фонд з метою розвитку української оборонної промисловості та прискорення виробництва зброї.

Про це в інтерв'ю Bloomberg сказав міністр оборони Троельс Лунд Поульсен, передає Укрінформ.

За його словами, виробництво зброї в Європі і США «занадто повільне», Україна могла б озброїтися набагато швидше, якби виробляла більше військової техніки у своїй країні. Також виробництво зброї в Україні могло б скоротити час постачання з років до місяців.

Данія вже працює над тим, щоб спрямувати кошти безпосередньо на український ОПК, і зараз вивчає можливості залучення додаткового капіталу.

«За останні роки ми здійснили багато ініціатив щодо збільшення виробництва різного військового обладнання. Але в цілому ми ще не досягли такої ж швидкості у виробництві військової техніки, як в Україні», - сказав Поульсен.

Зокрема, данський уряд розглядає можливість створення до кінця року фонду, який об'єднає державні та приватні інвестиції для розширення та вдосконалення українських підприємств з виробництва зброї, сказав Поульсен. Інвестори отримають частку власності, доступ до інформації та можливість створювати спільні підприємства з українськими виробниками.

Міністр оборони заявив, що це можливість для європейських збройових компаній співпрацювати з українським ОПК та вчитися у нього, щоб покращити свої власні можливості, а в європейській оборонній промисловості «буде створено багато робочих місць».

Згідно з даними Інституту світової економіки в Кілі, Данія є найбільшим у світі донором України порівняно з розміром її економіки, вона надала близько 1,9% ВВП у вигляді двосторонньої підтримки від початку повномасштабної війни.

Читайте також: Україна та Хорватія розвиватимуть оборонну співпрацю - ОП

Як повідомляв Укрінформ, Україна і Данія підписали Лист про наміри щодо реалізації фінансової підтримки оборонного виробництва в Україні. Це допоможе залучити майже 600 млн євро інвестицій в оборонну промисловість України.