Біля штабу ООН у Лівані знову пролунали вибухи, постраждали двоє миротворців

Миротворчі сили ООН «Юніфіл» в Лівані заявляють, що їхня штаб-квартира в місті Накура на півдні країни вдруге за останні 48 годин постраждала від вибухів.

Про це повідомляє BBC, передає Укрінформ.

Вибухи пролунали неподалік від спостережної вежі, поранені миротворці, повідомили в «Юніфіл».

Крім того, за даними організації, ізраїльські військові транспортні засоби збили бар'єри на іншому об'єкті «Юніфіл» в Лаббуні, ближче до кордону з Ізраїлем.

Ізраїльські військові заявили, що завдали удару по базі «Юніфіл» після того, як виявили загрозу поблизу і відкрили вогонь. За словами ЦАХАЛу, пост ООН в Накурі знаходиться приблизно в 50 м від «джерела загрози». В ЦАХАЛ зауважили, що наказали миротворчим військам залишатися в захищеному місці, і додали, що продовжують розслідувати цей інцидент.

Ізраїль стверджує, що «Юніфіл» не зміг стабілізувати регіон, і попросив миротворців відступити на північ, щоб ЦАХАЛ міг протистояти «Хезболлі».

Посол Ізраїлю в ООН Денні Данон повторив заклик своєї країни до персоналу «Юніфіл» відступити на північ на 5 км, щоб «уникнути небезпеки», але глава миротворчих сил ООН Жан-П'єр Лакруа заявив, що вони залишаться на своїх позиціях відповідно до мандату ООН.

Близько 10 000 миротворців з 50 країн дислокуються в Лівані, а також близько 800 цивільних співробітників. З 1978 року вони патрулюють територію між річкою Літані і визнаним ООН кордоном між Ліваном та Ізраїлем, відомим як «блакитна лінія».

Читайте також: Україна висловила стурбованість ізраїльським обстрілом миротворчих сил ООН у Лівані

Як повідомляв Укрінформ, 10 жовтня UNIFIL повідомило, що двоє її миротворців отримали поранення після того, як танк ЦАХАЛу вистрілив у бік спостережної вежі в штаб-квартирі «Юніфіл» в Ен-Накурі.

Минулого місяця ізраїльські сухопутні війська розпочали наземне вторгнення на південь Лівану у відповідь на ракетний обстріл з боку ліванського збройного угруповання «Хезболла».

Фото: EPA