Олігарх-утікач Ілан Шор працює на обхід санкцій Росією - Rise Молдова

Розслідування

Молдавський олігарх Ілан Шор після своєї втечі в Росію створив мережу компаній, діяльність яких спрямована на обхід санкцій для РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW із посиланням на розслідування видання «Rise Молдова».

Зазначається, що Шор, після своєї втечі в Росію, створив мережу з чотирьох компаній, яка займається обходом санкцій щодо РФ, запроваджених у зв'язку з агресивною війною РФ проти України.

За даними журналістів, саме ці фірми, попри санкційні обмеження, дають змогу російському бізнесу бути присутнім на міжнародних ринках, вести розрахунки, отримувати кредити, позики, послуги з адміністрування платіжних систем, ідеться в розслідуванні.

Найважливішою з компаній Шора є «A7», контрольний пакет акцій якої належить йому, а 49% - російському «Промсвязьбанку», що перебуває під західними санкціями. 

«Цей російський банк також використовується молдовським олігархом для підкупу виборців, які мають сказати «ні» на референдумі (про вступ країни до ЄС. - ред.) наступного тижня та проголосувати за кандидата, ім'я якого буде надіслано їм із Москви через додаток Telegram», - пишуть розслідувачі. 

Раніше стало відомо, що тільки протягом вересня через «Промсвязьбанк» переказали 15 мільйонів доларів (приблизно 13,5 мільйона євро) на рахунки 130 тисяч молдаван, щоб вони віддали свій голос проти європейського шляху країни.

Як повідомляв Укрінформ, у 2015 році у Молдові Ілана Шора засудили у справі про «крадіжку мільярда» до 7,5 року ув'язнення за шахрайство та відмивання грошей. У 2019 році Ілан Шор виїхав з Молдови. Пізніше стало відомо, що він перебуває у Москві.

Читайте також: Росія відмовилася екстрадувати олігарха-втікача Шора до Молдови

Представники проросійської партії «Шор» неодноразово організовували антиурядові виступи у Молдові з метою дестабілізувати ситуацію у країні.

На початку серпня 2024 року Служба інформації та безпеки Молдови (СІБ) зобов'язала інтернет-провайдерів у країні заблокувати сайти російського «Промсвязьбанка».

Президентські вибори і референдум про вступ до ЄС відбудуться в Молдові 20 жовтня.