В Австрії останніми тижнями масово «мінують» школи і вокзали

Із кінця вересня поліція Австрії отримала більше десятка анонімних погроз про замінування, передусім вокзалів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на австрійське видання Kurrier.

«Серія погроз про замінування почалася наприкінці вересня і відтоді тримає вітчизняні служби реагування в напрузі. Вони стосувалися вокзалів та шкіл, одного торгового центру, одного банку та однієї адміністративної будівлі в Санкт-Пельтені, Клагенфурті, Брегенці, Зальцбурзі, Амштеттені, Інсбруку, Зальцбурзі, Граці, Лінці та Відні. Майже у всіх випадках анонімні погрози призводили до масштабних поліцейських операцій, включно з масовими евакуаціями», - йдеться у повідомленні.

Правоохоронні органи Австрії не розголошують деталей розслідування, що триває. У МВС лише повідомили, що «погрози щодо різних вокзалів в різних федеральних землях були отримані електронною поштою та мали схожі формулювання».

Як зазначає Kurier, в анонімних листах із погрозами мінування вокзалів завжди йшлося про вибухові пристрої, які нібито будуть приведені в дію на залізничній станції. Скоріш за все, у цих випадках йдеться про одного зловмисника. Можливо, що інші випадки, із погрозами мінувань шкіл, суду у Відні та торгового центру, могли бути здійснені вже наслідувачами.

Про точні мотиви погроз про замінування можна буде сказати лише у випадку арешту «мінера» чи «мінерів». Експерти в австрійських ЗМІ також не виключають, що ці погрози про мінування можуть бути пов’язані з гібридною загрозою з боку Росії.

Читайте також: У Канаді невідомі «замінували» більше сотні єврейських установ

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю, 27 вересня, посольство України в Австрії тимчасово призупиняло роботу через повідомлення про замінування. За результатами обшуку вибухових пристроїв виявлено не було, однак з метою запобігання потенційним ризикам австрійська поліція порадила утриматися від відвідування посольства протягом дня.

Фото: APA