Німецькі військові разом із росіянами брали участь у спортивних змаганнях - Bild

Військовослужбовці Бундесверу разом із російськими військовими брали участь у заходах Міжнародної ради військового спорту (CISM) попри те, що росіян через агресію проти України не допускають до більшості міжнародних змагань.

На це звернув увагу таблоїд Bild, передає Укрінформ.

Як зазначається, CISM (Conseil International du Sport Militaire) не виключила Росію і регулярно організовує заходи, в яких можуть брати участь російські військові – навіть у формі. Так, наприкінці лютого 2024 року у Бангладеш відбулися змагання CISM зі стрільби з лука.

«На церемонії нагородження вісім російських солдатів позували поряд із сімома військовослужбовцями Бундесверу, включно з головою німецької делегації підполковником Крістіаном Люцкендорфом», - зазначає автор, відомий журналіст Юліан Рьопке.

Критика таких дій військових ФРН пролунала з боку інших країн, як от Литви, яка з 2022 року бойкотує заходи CISM за участю Росії.

«Росія, беручи участь у заходах CISM, прагне міжнародного визнання на тлі санкцій. Незрозуміло, що Німеччина та інші країни все ще діють на третьому році війни так, ніби загарбницької війни Росії проти наших східних сусідів не існує», - заявив речник відділу «Гібридні загрози» Міністерства оборони Литви.

Своєю чергою речник Міністерства оборони ФРН сказав виданню, що «коли про фотографії стало відомо, міністерство негайно відреагувало та обговорило процес з відповідальними особами… Було чітко зазначено, що такі фотографії неприйнятні».

Втім, як з’ясував Bild, військові Бундесверу були з російськими солдатами на двох наступних заходах CISM навіть після того, як це було визнано «неприйнятним», зокрема на 79-й генеральній асамблеї CISM у травні в Танзанії та на чемпіонаті CISM із баскетболу в червні у Сербії. Хоча на обох заходах і не було спортивних змагань між німецькими та російськими солдатами, були спільні «технічні наради» та «офіційні обіди» за участю німецьких і російських офіцерів.

Тим часом у Міноборони ФРН запевнили, що відреагували на ситуацію, та заявили, що «участь Бундесверу принципово скасовується, якщо в заходах беруть участь російські та білоруські військові».

Читайте також: Міжнародна шахова федерація не підтримала повернення росіян та білорусів під своїм прапором

Як повідомлялося, Росія веде повномасштабну війну проти України вже майже 1000 днів, щодня вбиваючи мирних жителів і руйнуючи українську інфраструктуру.

Фото: CISM