Нетаньягу закликав ООН вивести миротворців з Лівану

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу закликав вивести миротворчі сили Організації Об'єднаних Націй на півдні Лівану (UNIFIL) із зони бойових дій, заявивши, що бойовики «Хезболла» прикриваються ними.

Про це повідомляє Times of Israel, передає Укрінформ.

Нетаньягу записав відеозвернення, в якому на івриті звернувся до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша. Нетаньягу заявив, що настав час «вивести UNIFIL з опорних пунктів «Хезболли» і з районів бойових дій».

«ЦАХАЛ неодноразово просив про це і неодноразово отримував відмову, і все це надає живий щит терористам «Хезболли». Пане генеральний секретар, виведіть сили UNIFIL з-під ударів. Це має бути зроблено прямо зараз, негайно», - додав Нетаньягу вже англійською мовою.

Він додав, що європейські лідери повинні критикувати «Хезболлу», а не Ізраїль, за використання UNIFIL як «живого щита».

UNIFIL заявляють, що ЦАХАЛ завдав ударів по низці баз миротворців, у тому числі по штаб-квартирі в Накурі. Миротворці зазнали легких поранень у результаті інцидентів.

«Ваша відмова евакуювати миротворців UNIFIL робить їх заручниками «Хезболли». Це ставить під загрозу як їхні життя, так і життя наших солдатів», - заявив Нетаньягу.

Читайте також: Макрон, Мелоні та Санчес засудили обстріл Ізраїлем тимчасових сил ООН в Лівані

Він наголосив, що Ізраїль «шкодує про поранення» миротворців, і що Ізраїль робить усе можливе, щоб запобігти цьому.

«Але простий і очевидний спосіб забезпечити це - просто вивести їх із небезпечної зони», - додав ізраїльський прем’єр.

Як повідомляв Укрінформ, 10 жовтня внаслідок ізраїльського обстрілу сторожової вежі на базі UNIFIL біля селища Рас-Накура зазнали поранень двоє миротворців ООН.

Згодом UNIFIL повідомили, що двоє миротворців були поранені після того, як танк ЦАХАЛу вистрілив у бік їхньої спостережної вежі в штаб-квартирі в Накурі.

Читайте також: ХАМАС намагався переконати Іран і «Хезболлу» долучитися до нападу на Ізраїль торік - NYT

Раніше UNIFIL кілька раз заявляли, що Ізраїль неодноразово завдавав ударів по штабу сил і прилеглих до нього об'єктах.

Ці обстріли засудили президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні та прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

Фото: Amir Levy/Getty Images