Байден: США готові до переговорів з Росією, Китаєм та КНДР для зменшення ядерної загрози

Президент США Джо Байден заявив, що його країна готова до переговорів «без попередніх умов» з Росією, Китаєм та Північною Кореєю з метою зменшення ядерної загрози у світі.

Про це Байден сказав у вітальній заяві до цьогорічних лауреатів Нобелівської премії миру, повідомляє Укрінформ.

Американський очільник зазначив, що людство повинно продовжувати рухатися вперед до того дня, коли «ми зможемо остаточно і назавжди позбавити світ від ядерної зброї».

«Сполучені Штати готові до переговорів з Росією, Китаєм і Північною Кореєю без попередніх умов щодо зменшення ядерної загрози. Ні нашим країнам, ні світу не вигідно перешкоджати прогресу у скороченні ядерних арсеналів. Зменшення ядерної загрози важливе не всупереч небезпекам сучасного світу, а саме через них», - йдеться у заяві американського президента.

Він наголосив, що ці ядерні ризики підривають норми і домовленості, над якими «ми колективно працювали», і йдуть всупереч з життєво важливою роботою сьогоднішніх Нобелівських лауреатів.

Як повідомляв Укрінформ, дев’ять ядерних держав — США, РФ, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, КНДР та Ізраїль у 2023 році продовжували модернізувати власні ядерні арсенали.

Читайте також: Генсек НАТО закликав союзників ігнорувати ядерні погрози Путіна

25 вересня Путін під час наради Радбезу РФ з ядерного стримування заявив про внесення уточнень у визначення умов застосування Росією ядерної зброї. Зокрема ці уточнення стосуються розширення категорії держав та військових союзів, щодо яких Росія здійснює ядерне стримування. Був також доповнений перелік військових загроз, для "нейтралізації" яких може застосовуватися ядерна зброя.

У свою чергу північнокорейський лідер Кім Чен Ин заявив, що його країна без вагань застосує ядерну зброю, якщо ворог спробує зазіхнути на її суверенітет.