Пекін закликав США відмовитися від підтримки «сепаратистів» на Тайвані

Сполучені Штати повинні відмовитися від підтримки сил, які виступають за незалежність Тайваню, якщо насправді прагнуть миру в Тайванській протоці.

Про це на брифінгу заявила речниця МЗС КНР Мао Нін, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Якщо Сполучені Штати дійсно прагнуть миру і стабільності в Тайванській протоці та регіонального процвітання, вони повинні сумлінно дотримуватися принципу одного Китаю і виконати взяті зобов’язання не підтримувати незалежність Тайваню», - сказала Мао, коментуючи заяву Держдепартаменту США про занепокоєння навчаннями армії Китаю навколо острова, що стартували в понеділок.

Дипломат також закликала Вашингтон припинити озброювати Тайвань, бо цим США надсилають хибні сигнали «сепаратистським силам» острова, і зауважила, що тайванське питання є внутрішньою справою Китаю, що не допускає зовнішнього втручання.

«Так звана незалежність Тайваню несумісна з миром у Тайванській протоці. Провокації прихильників незалежності острова не залишаться без відповіді», - застерегла речниця зовнішньополітичного відомства.

Вона додала, що Китай продовжить захищати свої суверенітет та територіальну цілісність.

Тайвань ніколи не входив до складу КНР і з 1949 року, коли прихильники Республіки Китай після поразки у війні з комуністами Мао Цзедуна втекли на острів, управляється власною демократично обраною адміністрацією.

Читайте також: Китай погрожує Тайваню новими торговельними обмеженнями

Проте влада материкового Китаю вважає острів своєю територією і погрожує застосувати силу для його «возз’єднання» з КНР.

Як повідомляв Укрінформ, Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) 14 жовтня розпочала чергові масштабні навчання навколо Тайваню із залученням усіх видів збройних сил, включно з ВПС, ВМС і ракетними військами.

Навчання проводяться у відповідь на заяви президента Тайваню Лая Чінте 10 жовтня на відзначенні Національного дня про де-факто незалежність острова. Китай назвав свою «гру м’язами» суворим попередженням «сепаратистам», які прагнуть незалежності Тайваню.

Сполучені Штати висловили серйозну стурбованість у зв’язку з військовими навчаннями НВАК у Тайванській протоці та навколо Тайваню, заявивши, що це загрожує ескалацією в регіоні.

Міноборони Тайваню засудило військові маневри Китаю навколо острова, назвавши їх ірраціональними діями, що загрожують миру в регіоні.

Фото: Getty Images