Прем'єр Грузії вважає, що завершення війни в Україні «перезавантажить» відносини з ЄС і США

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе стверджує, що війна в Україні закінчиться у 2025 році, і після цього відносини його країни з Євросоюзом та США нібито будуть «перезавантажені».

Про це повідомляє Sova News, передає Укрінформ.

«Для нас важливим є одне — як тільки закінчиться війна в Україні — а ми думаємо, що це відбудеться наступного року — відносини як з ЄС, так і зі США будуть перезавантажені. Відповідно, ніхто не згадає про такі несправедливі резолюції (Європарламенту – ред.)», — заявив прем'єр Грузії, коментуючи нещодавно ухвалену резолюцію Європарламенту.

Він додав, що відносини Грузії з ЄС та США «мають бути обов'язково перезавантажені», і як тільки закінчиться війна в Україні, «ми відразу побачимо кроки, зроблені структурами ЄС, а також США».

Щодо можливого запровадження санкцій, то, за словами Кобахідзе, «це не актуальне питання».

Читайте також: Парламентські вибори стануть вирішальним тестом для демократії у Грузії - Єврокомісія

«Щойно закінчиться війна в Україні, в результаті ми отримаємо зовсім іншу ситуацію. Тому на такі тимчасові події, як резолюція Європарламенту, я не став би звертати уваги. Наше головне та стратегічне завдання – перезапустити відносини, і це обов'язково відбудеться наступного року», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 9 жовтня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо демократичного відступу та загроз політичному плюралізму в Грузії і закликав владу країни переглянути антидемократичні закони.

14 травня парламент Грузії ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу», який зобов’язує неурядові організації (НУО) та ЗМІ реєструватись, якщо вони отримують фінансування з-за кордону. Інакше їм загрожує штраф. Аналогічний закон діє в країні-агресорі – Російській Федерації.

Крім того, у вересні парламент Грузії ухвалив пакет законів, який обмежує права ЛГБТ-спільноти. Таким чином, у Грузії заборонили реєстрацію будь-яких шлюбів, окрім союзу чоловіка та жінки, усиновлення неповнолітніх гомосексуальними парами та операції зі зміни статі.

Читайте також: В ЄС вирішили призупинити всі зустрічі високого рівня з представниками влади Грузії - посол

Світова спільнота, зокрема ЄС і США, розкритикували ухвалення цих законів.

Згодом посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський заявив, що лідери країн блоку дійшли згоди щодо призупинення вступу країни до ЄС, адже їм не зрозумілі наміри чинного уряду Грузії через закон про «іноагентів». Інституції ЄС також вирішили призупинити всі зустрічі високого рівня з представниками влади Грузії.