Латвія починає перевірку дій олігархів з РФ після розслідування The Insider

Латвійська прем'єр-міністерка Евіка Силіня ініціювала перевірку відомостей із публікації The Insider про російських олігархів та інших російських діячів, які перебувають під санкціями, проте ведуть бізнес у Латвії через підставних осіб, та мають тут нерухомість.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Напередодні The Insider розповів, як підсанкційні російські олігархи опосередковано ведуть бізнес у Латвії, а росіяни, які публічно підтримують політику Путіна, продовжують користуватися особистим майном у балтійській країні.

Наприклад, друзі Володимира Путіна - брати Аркадій та Борис Ротенберги, які разом із Путіним займалися в Ленінграді єдиноборствами. Аркадій Ротенберг, котрого ЗМІ називають «гаманцем Путіна» оформив частину своїх активів на громадянку Латвії Марію Бородунову, йдеться у розслідуванні The Insider. (ЗМІ раніше писали про те, що Бородунова має відносини з Ротенбергом і діє в якості прикриття, щоб олігарх мав доступ до майна в Європі: зокрема, вілли на Лазурному Березі, квартири в Монако).

Журналісти The Insider наводять дані про те, що родина Ротенберг через посередників контролює кілька латвійських компаній, що дозволяє їм обходити санкції і навіть збільшувати свої активи на Заході.

Більше того, розслідування показало, що попри зусилля зі скорочення впливу Росії, у Латвії успішно працює дочірня компанія «Газпрому», а російські військові підрядники одночасно розвивають виробництво і в Латвії. За даними митної статистики, яка є у The Insider, продукція Ризького електромашинобудівного заводу, яким володіють російські олігархи Іскандар Махмудов і Андрій Бокарєв, тепер надходить до Росії не тільки безпосередньо, а й, у разі санкційних обмежень, обхідними шляхами через Туреччину.

Читайте також: The Insider оприлюднило план зовнішньої розвідки РФ для дестабілізації України та Заходу

Серед інших власників нерухомості у Латвії - колишній депутат Держдуми від «Єдиної Росії» Тетяна Кривенко та її чоловік, режисер Валерій Фокін, який був довіреною особою Путіна на виборах; мільярдер Михайло Фрідман, який перебуває під санкціями, і колишній зять соратника Путіна по КДБ, президента «Транснафти» Миколи Токарєва, Андрій Болотов.

Досі володіє будинком у Юрмалі й родина Наталії Тімакової (колишня прессекретарка президента РФ, пізніше голови уряду Дмитра Медведєва). Нерухомість записана на її чоловіка Олександра Будберга.

Як повідомлялося, Латвія активно підтримує Україну в протистоянні з країною-агресоркою та постійно посилює санкції проти Росії.

Фото: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images