Уряд Польщі ухвалив міграційну стратегію

Рада міністрів Польщі у вівторок ухвалила міграційну стратегію.

Про це повідомив у мережі Х прем'єр-міністр РП Дональд Туск, передає Укрінформ.

«Повернути контроль. Гарантувати безпеку» - тобто прийнята стратегія міграції. Важке, але вкрай потрібне і очікуване рішення», - написав Туск.

В інформаційному центрі уряду РП зауважили, що документ під назвою «Повернути контроль. Гарантувати безпеку. Комплексна і відповідальна міграційна стратегія Польщі на 2025-2030 роки» визначає «шляхи повернення контролю над міграційними процесами».

«Уряд має на меті зупинити нелегальну імміграцію на східному кордоні. Якщо існує загроза дестабілізації країни через наплив іммігрантів, має бути можливість тимчасово та територіально призупинити право приймати заявки про надання притулку», - підкреслили в уряді.

При цьому відповідні закони мають враховувати механізм парламентського контролю, чутливі групи та досвід інших країн.

В уряді зауважили, що Польща за дуже короткий час змінила свій статус із країни еміграції на країну імміграції. Зараз у країні перебуває близько 2,5 мільйона іноземців. Водночас з 2016 року держава не має комплексної міграційної стратегії.

«Польща не може дозволити групам нелегальних мігрантів, організованих і контрольованих Росією та Білоруссю, перетинати наш східний кордон під приводом подання заяв на отримання притулку»,- наголошують в уряді.

Стратегія визначає, зокрема, право мігрантів на притулок, доступ до ринку праці, доступ до національного і міжнародного захисту, інтеграцію тощо.

Міграційна стратегія має на меті запровадити прозорі і безпечні правила імміграції.

Документ був прийнятий з окремою думкою членів уряду від лівих сил: віцепремʼєр-міністра - міністра цифровізації Кшиштофа Гавковського, міністра сім’ї, праці та соціальної політики Агнешки Дзем’янович-Бонк, міністра з питань рівності Катажини Котули та міністра науки і вищої освіти Даріуша Вєчорека. Партія "Лівиця" наголошує, що Польща не може тимчасово і територіально призупинити право приймати заявки про надання притулку без припинення дії Женевської конвенції та порушення низки норм ЄС.

Як повідомлялося, у 2024 році прикордонники з Підляського відділу Прикордонної служби РП зафіксували понад 27 тис. спроби незаконного перетину білорусько-польського кордону.

Варшава до 2028 року в межах масштабної програми “Щит Схід” побудує на кордоні з Росією і Білоруссю 700 км укріплення, системи викриття й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам тощо.

Читайте також: У Польщі хочуть призупинити надання притулку - кажуть про граничну кількість мігрантів

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, а також встановила сучасну систему електронного моніторингу.

Це було відповіддю на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією так званого міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та країнами Балтії.