Казахстан відмовився вступати у БРІКС

Президент Касим-Жомарт Токаєв розглядає пропозиції щодо вступу Казахстану в БРІКС, однак у найближчому майбутньому країна утримається від членства в цій організації.

Як передає Укрінформ, про це сказав радник президента Казахстану Берік Уалі, повідомляє Tengrinews.

Уалі підтвердив участь Токаєва у саміті БРІКС 23-24 жовтня у Казані, де він має виступити на розширеному засіданні організації у форматі «аутріч».

За словами радника, Токаєву надходили пропозиції щодо вступу Казахстану в БРІКС, наразі ці пропозиції уважно розглядаються казахстанським лідером та за його дорученням аналізуються відповідними відомствами «з точки зору національних інтересів Казахстану».

«Водночас наразі і, швидше за все, у найближчому майбутньому Казахстан утримається від подання заявки до БРІКС, у тому числі з урахуванням багатоступеневого процесу розгляду питання про членство, а також інших моментів, пов’язаних з перспективами розвитку цього об’єднання», – зазначив Уалі.

Читайте також: Шрі-Ланка планує подати заявку на вступ до БРІКС наприкінці жовтня

На запитання про те, якій організації надасть перевагу казахська дипломатія, Уалі відповів, що Токаєв неодноразово висловлювався на користь ООН як універсальної та безальтернативної організації, в якій «можна і потрібно обговорювати усі актуальні міжнародні проблеми».

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня міністр закордонних справ Віджитха Герат заявив, що Шрі-Ланка вирішила офіційно подати заявку на вступ до БРІКС.

8 жовтня стало відомо, що Куба звернулася з офіційним проханням приєднатися до БРІКС як «країна-партнер», а раніше у серпні заявку на вступ подав Азербайджан.

Також на початку вересня з’явилася інформація про намір Туреччини приєднатися до групи країн БРІКС, тоді як джерела стверджують, що країна вже подала заявку на вступ.

Читайте також: БРІКС може стати альтернативою ЄС - сербський віцепрем’єр

БРІКС названа на честь її учасників - Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки. На початку цього року до організації доєдналися Іран, Об’єднані Арабські Емірати, Ефіопія та Єгипет. Саудівську Аравію запросили приєднатися, але вона поки не зробила цього.