США разом із партнерами запустили новий механізм моніторингу санкцій проти КНДР

Сполучені Штати, Південна Корея та Японія разом із країнами-партнерами запустили новий спільний механізм для моніторингу дотримання санкцій Ради Безпеки ООН щодо КНДР.

Про це йдеться у спільній заяві країн-учасниць механізму, оприлюдненій МЗС Японії, передає Укрінформ.

«Ми підкреслюємо нашу спільну рішучість повністю виконувати відповідні резолюції Ради Безпеки ООН щодо КНДР, підтверджуємо, що шлях до діалогу залишається відкритим, і закликаємо всі держави приєднатися до глобальних зусиль для підтримки міжнародного миру та безпеки перед обличчям постійних загроз з боку КНДР», – ідеться в заяві.

Окрім США, Південної Кореї і Японії в моніторингу братимуть участь вісім країн: Франція, Велика Британія, Німеччина, Італія, Нідерланди, Канада, Австралія та Нова Зеландія.

Передбачається, що новоутворений механізм виконуватиме більшу частину завдань заветованої Росією моніторингової місії ООН і продовжуватиме відстежувати та повідомляти про порушення й ухилення від встановлених резолюціями РБ ООН санкцій проти КНДР, щоб домогтися їх виконання.

Група експертів ООН із моніторингу північнокорейських санкцій була створена в 2009 році відповідно до резолюції РБ ООН 1874, прийнятої після другого ядерного випробування КНДР.

Її мандат щороку продовжувався до березня цього року, коли Росія, одна з п’яти постійних країн-членів РБ ООН, скористалася своїм правом вето і заблокувала продовження мандата групи і та 30 квітня припинила роботу.

Читайте також: Штати стурбовані повідомленнями про залучення військових КНДР на боці Росії

Відтоді Сполучені Штати, Південна Корея та їх країни-партнери працювали над пошуком способів продовжити нагляд за дотриманням санкцій, у тому числі й шляхом створення моніторингового механізму поза системою ООН.

Як повідомляв Укрінформ, джерела агентства в українській розвідці підтвердили, що громадяни КНДР перебувають у складі окремих підрозділів ЗС РФі їх чисельність становить близько 3 тисяч осіб.